VZW DE MOLENVISSERS,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       SNELLEGEM,16 oktober 2019

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

(: 050/20.16.56

WWW.MOLENVISSERS.BE

Email: molenvissers@telenet.be

 

 

 

 

 

Beste leden Molenvissers,

 

 

 

 

 

Alweer een jaar voorbij en wat voor jaar. Voor het tweede jaar op rij kennen we een bloedhete en kurkdroge zomer. Voor het eerst vielen de vangsten in onze vijver tegen. Dit kan geen toeval meer zijn. Verleden jaar werden regelmatig wedstrijden gewonnen met gewichten boven de veertig en vijftig kg. Dit jaar waren dergelijke vangsten eerder een uitzondering. Hoogste gewicht werd verleden jaar gehaald door Fernand Bonte op een wedstrijd 50 plus met 56.350 kg. Dit jaar ving Dieter Hermy op een wedstrijd 48,030 kg en dat zal zowat de enigste keer zijn dat er meer dan 40 kg werd gevangen in een wedstrijd. De paling deed het wel goed. Tijdens de wedstrijden werd flink wat paling gevangen. Na de vijfde wedstrijd match, zaterdag laatstleden werd dan ook nog 100 kg paling uitgezet. De palingvissers hadden die nog te goed. Door het warme weer kon die echter moeilijk geleverd worden vandaar de late levering.

Aanvankelijk dachten we dat de waterkwaliteit de grote boosdoener was en dat er daardoor mindere vangsten waren. Dus je vraagt een wateranalyse aan bij Sportvisserij Vlaanderen. We zijn immers sinds jaar en dag lid van deze overkoepelende vereniging. Resultaat: het zuurstofgehalte is wat aan de lage kant en het stikstofgehalte is wat aan de hoge kant maar niets “alarmerends”. Veel kun je dus niet doen behalve de zuurstofpompen wat meer laten draaien en hopen op regenweer. Het niveau van de vijver zakt uiteraard door de grote droogte en hitte. Hierdoor blijven alle algen en partikels rondzweven in het water. Er komt geen vers water bij en dat zorgt volgens mij voor de nefaste gevolgen. Water die stilstaat verzuurt ook en de vis gaat niet meer echt op de bodem azen. Dit is mijn theorie en ik ga absoluut niet beweren dat ik het bij het rechte eind heb. Vers water en doorstroming zorgen volgens mij voor een beter waterkwaliteit. Properder water dus,waarin de vis zich beter voelt en gemakkelijker gaat azen. We gaan er zeker alles aan doen om de natuur een handje te helpen. Om te beginnen gaan we volgend voorjaar een dubbele “portie” cocolietenkrijt op de vijver verdelen in de hoop dat het slib op de bodem vermindert. Daarnaast blijven we de vissen bijvoeren. Misschien met een minder voedzame korrel omdat we merken dat we met de korrel 130 en 160 toch betere resultaten hadden. De “Coppens” korrel waarmee sinds dit jaar gevoerd werd is harder en blijft langer liggen. Misschien krijgen brasem, winde en zeelt minder kans om deze korrel te eten en zorgt de karper ervoor dat ze het grootste aandeel hebben. We vragen ook nogmaals jullie begrip voor het “bijvoeren of gooien van de korrels”. We proberen dit zoveel mogelijk in de avonduren te doen om de vissers zo weinig mogelijk te storen.

Gelukkig zijn we nog gespaard gebleven van het fenomeen “blauwalgen”. Vele vijvers en openbare waters mogen zelfs niet meer bevist worden door de aanwezigheid ervan. Wat is de oorzaak? Ik citeer: “Blauwalgen komen vooral tot bloei in dat troebele, voedselrijke systeem, zegt Van de Waal. „Met name ’s zomers, in warme, windstille periodes.”

Dus zoals ik zei stilstaand water , troebel water ….. Jammer dat we niet eens onder water kunnen gaan zien wat er zich allemaal afspeelt op de bodem en hoger. De techniek staat echter niet stil misschien dat we dit in de toekomst nog meemaken.  Anderzijds zijn we ook verwend qua vangsten. Ga maar eens op openbaar water vissen daar heb je geen 50 kg nodig om wedstrijden te winnen, toch niet in België.

 

We  hebben dit jaar ook nog gevist en de uitslagen en resultaten van 2019 zijn allemaal gekend.

Bij de vaste stok wordt Pieter Adriaensen  kampioen met 7 punten. Dirk Denolf, verleden jaar kampioen eindigt tweede met 9 punten en Dieter Hermy wordt derde met 10 punten. Pieter doet een dubbelslag want hij wordt ook koning vaste stok. Bij de match wordt Rene Wielfaert na een nek aan nek race met Geert Devlaeminck kampioen. Beiden tellen na vijf wedstrijden tien punten maar Rene heeft wat meer gewicht. Geert Geerlandt wordt derde met 12 punten. Rene neemt afscheid in schoonheid want hij stopt met wedstrijdvissen. Dikke proficiat Rene , het gaat je goed. We hebben altijd genoten van je warme aanwezigheid en je goed humeur. Nooit een woord te hoog of te laag en altijd opgewekt. Bedankt Rene. Koning match wordt dit jaar Ludo Rosseel, onze pennenmaker.

Bij de 50 plussers was er een even spannende strijd gaande tussen Fernand Bonte en zijn ex collega en vriend Albert Peeters. Beiden eindigen met 12 punten doch Fernand wint op gewicht. Danny Vankeirsbilck wordt netjes derde met 17 punten. “HermantjeRammant wordt koning 50 plus.

Bij de palingvissers wordt Kenny Vercaemst onze nieuwe kampioen. Hij haalde het nipt voor Peter Verplancke. Beiden eindigen met 8 punten maar Kenny heeft een klein beetje meer gewicht. Tom Schutyser wordt derde. In het koningschap moet Peter ook de duimen leggen voor Kenny want Kenny is ook koning. Voor Kenny is het een “boerejaar” want hij werd onlangs ook papa van een flinke zoon Emile Dikke proficiat in ieder geval en ook proficiat aan de mama Jolien.

Bij de karpervissers wordt Bjorn Bonny dit jaar kampioen met 9 punten. Michiel Fiems  en Noel Billiet eindigen tweede en derde. Voor Bjorn was het terug schudden en beven tot de laatste wedstrijd. De overwinning levert hem de titel op van Keizer Karpervissen vermits hij voor de derde maal op rij kampioen werd in deze discipline.  De karpermarathon werd ook gewonnen door Bjorn Bonny. Hij haalde het nipt voor Ruben Duhuvyne. Na 44 uur vissen kon Bjorn 60,15 kg gewicht aanbieden en Ruben 57.460 kg.

Naast de karpermarathon hebben we ook nog onze jaarlijkse koppelmarathon.. Net zoals verleden jaar  wisten  Matthias Devriese , Wouter en Geert Geerlandt te winnen met 140,850 kg vis. Dit jaar werd het een ruime overwinning. Albert Peeters, Luc Formesyn en Dirk Servaes werden tweede met 74.320 en derde werden Jan Nulens en Kevin Sabbe met 70,490 kg.

De puntentelling per sector zorgt er dus onbetwist voor dat de wedstrijden spannend blijven tot op het einde.

De feederwedstrijd werd gewonnen door Francky Colpaert. Er werden ook nog twee koppelwedstrijden ingericht: een koppelwedstrijd gesponsord door Carp Cube en één door Aquality . Rene Wielfaert en Herman Rammant winnen de koppel Carp Cube en Albert Peeters en Dirk Servaes de koppel gesponsord door Aquality.

Het wintercriterium 2018-2019 werd gewonnen door Fernand Bonte met ….jawel drie punten. Geert Devlaeminck eindigt hier tweede met 5 punten en Ludo Rosseel eindigt derde met zes punten.

 

Dank zij een aantal milde sponsors kunnen we nog altijd op een “extraatje” rekenen om onze prijzenpot tijdens de wedstrijden wat aan te dikken. Dit hebben we voornamelijk te danken aan een aantal personen die ons zeer genegen zijn. . We danken in het bijzonder de Carp Cube, Taxibond, Bieren Verschaeve en Hengelsport ’ t Visserke, Georges  Vandenbroucke en hopen volgend jaar terug op hun steun te mogen rekenen .

We wensen alle hierboven vermelde kampioenen en koningen in ieder geval van harte proficiat en nodigen ALLE leden uit om deze kampioenen samen met ons te komen vieren op de feestmaaltijd.

 

Dit jaar gaat  de feestmaaltijd terug door in de maand november. Wie verleden jaar aanwezig was zal zeker beamen dat we in Salons Den Otter zeer goed ontvangen werden en dat het er zeer lekker eten was. . Het feest gaat dus door in DEN OTTER, Torhoutsesteenweg, 76 te 8210 ZEDELGEM op zaterdag 23 november vanaf 19.00 Hr. Na de maaltijd is er ook gelegenheid tot een dansje met zoals steeds een goede discobar.

De maaltijd  kost 60 Euro. Kinderen tot 12 Jaar betalen slechts 30 Euro.

Wie wil inschrijven voor het souper wordt gevraagd het strookje op de laatste bladzijde in te vullen en aan Ignace ROELS te bezorgen voor 18/11/2019.

Mogen wij U ook vragen samen met de inschrijving op te geven met wie U graag aan tafel zou zitten. We zullen hier zo veel mogelijk rekening mee houden voor de tafelschikking. U kunt dit ook mailen naar  molenvissers@telenet.be.

 

De inschrijvingen, reservaties en afrekening voor de feestmaaltijd dienen te gebeuren bij Ignace Roels Hoge Vautestraat, 38 te 8210 ZEDELGEM  Tf: 0475/ 56 26 82. Men kan ook 60 €. per persoon storten op rekeningnummer BE 82 0689 0185 1968 met de vermelding “Vzw de Molenvissers ../.. personen aan 60€ of 30 €” De tafelreservatie dient dan wel telefonisch te gebeuren of per mail. Inschrijvingen worden ten laatste tegen 18/11/2018 verwacht. Mogen we vragen zo veel mogelijk te storten op de rekening.

 

Op de kampioenenviering worden uiteraard ook bekers en prijzen overhandigd aan de best geklasseerden uit de klassementen:

FVaste hengel: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FMatchhengel: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FPalingkampioenschap: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

F50 plussers en mindervaliden: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FKoningschappen:match, vaste stok,paling en 50 plussers: telkens één beker

FWinterkampioen: één beker

FKarperkampioen: één beker en prijzengeld

FWinnaars koppelmarathon: elk een trofee

Menu voor dit jaar, smakelijk!!!:

Receptie met St Vincent brut /fruitsap vergezeld van 4 culinaire hapjes

{

Romig soepje van boschampignons

{

Gepocheerde zeewolf met zeealgen,chorizorijst en saffraansaus

{

Licht gepekelde filet van melkvarken, kalfsjus romanesco en mange tout met gratin dauphinois aardappelen

 

Crème brulée met baileys ijs van witte chocolade en dentelles de Bruges

{

Mokka met versnaperingen

Aangepaste witte en rode huiswijnen, reguliere bieren , waters en frisdranken

{

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wintercriterium

Ook dit jaar wordt tijdens de winter een criterium over vier wedstrijden ingericht. Er wordt gevraagd op voorhand in te schrijven.

Onthoud alvast volgende data voor het wintercriterium:

F zaterdag 26 oktober 2019

F zaterdag 09 november 2019

+ 7 en 14 maart 2020. Alle wedstrijden vinden plaats aan de vijver van de VZW DE MOLENVISSERS.

 

-Er wordt telkens gevist van 11.00 tot 15.00 uur

-Alle hengelwijzen toegelaten. Er zijn geen beperkingen op voeder en levend aas.

-Vissen in 2 sectoren

-Bij slecht weer (vriesweer) dient men telefonisch contact te nemen met Ignace om te weten of de wedstrijd al dan niet door gaat .

-Men moet geen lid zijn van de MOLENVISSERS om te mogen deelnemen doch de leden hebben voorrang. Niet leden worden op de lijst geplaatst en dienen zelf contact te nemen met Ignace om te zien of er plaatsen genoeg om te kunnen deelnemen. Er dient op voorhand betaald te worden (20 Euro). Niet betaald is NIET ingeschreven. Er kan ingeschreven worden vanaf nu bij de voorzitter of per overschrijving op het rekening nummer BE 82 0689 0185 1968 met vermelding “wintercriterium”, gevolgd door je naam en voornaam en emailadres.

-Voor elke wedstrijd ontvang je een mail met een herinnering dat de wedstrijd doorgaat en hoe laat de trekking is.

-Voor het eindklassement tellen enkel de drie beste wedstrijduitslagen. Worden er minder wedstrijden gevist, bijv. door slechte weersomstandigheden dan tellen alle drie de wedstrijden mee.

-Prijzengeld: per wedstrijd 14 geldprijzen (100 Euro) + beker

-Eindklassement : 200 Euro te verdelen over tien man. (50-37-25-20-17,5-15-12,5-10-7,5-5,5 Euro)

 

Weetjes:

 

-De kantine blijft ook dit jaar gans de winter open op zondagvoormiddag.

 

-Op de feestmaaltijd wordt een palmares met vermelding van alle klassementen en overzicht van alle uitslagen uitgedeeld. Dan kun je thuis nog eens alles rustig nalezen. Onder de vissers worden op de feestmaaltijd terug twee mooie prijzen verloot. tijdens een GRATIS tombola.

 

-zij die nog steeds een papieren versie krijgen van de nieuwsbrief worden gevraagd om nog eens hun email adres door te geven.

 

-we vragen nogmaals met aandrang om GEEN sigarettenpeuken in de vijver (in het water ) te willen gooien en ook niet op je visplaats. Thuis gooi je toch ook je peuken in een asbak! Al eens uitgerekend welke vervuiling dit is, als er per roker X aantal peuken in het water belanden? We gaan strenger optreden tegenover de vervuilers. Wie het schoentje past…….neemt zijn peuken mee naar huis.

 

Hopend op Uw aanwezigheid op de kampioenenviering om de kampioenen mee te helpen vieren,

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                              Namens het bestuur

                                                                                                                                                                                                                                                              Ignace Roels

                                                                                                                                                                                                                                                              Voorzitter

 

 

"................................................................................................................................................................................

 

Inschrijving Kampioenenviering VZW DE MOLENVISSERS 2019

 

Ondergetekende,................................wenst deel te nemen met…………..personen en ……....

 

kinderen aan de maaltijd ter gelegenheid van de kampioenenviering op Zaterdag 23 november 2019

 

 

.........x 60 € =.....         

 

..........x 30 € =      ……..€

 

met een totaal van:       

 

 

                                                                         Handtekening: