VZW DE MOLENVISSERS,                                                                    SNELLEGEM,7 Oktober 2018

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

(: 050/20.16.56

WWW.MOLENVISSERS.BE

Email: molenvissers@telenet.be

 

 

 

Beste leden Molenvissers,

 

 

 

Het jaar nadert zijn einde. Nog een kleine drie maand en we zitten terug met zijn allen rond de kerstboom. 2018 was een warm en bewogen jaar , althans voor mij en niet voor mij alleen. Afscheid nemen van een vader of moeder of geliefde doet altijd pijn. Op pensioen gaan is leuker. Allemaal dingen die een mensenleven grondig veranderen. Gelukkig kunnen we onze zinnen nog eens verzetten en genieten via de hengelsport van de mooie natuur.  Maar ook hier komt de wetgever al weer om het hoekje kijken. Sinds 22 september 2018 treedt het nieuwe reglement voor de Openbare visserij 2018 bis in voege. De grootste wijziging is in feite het verbod van het gebruik van een leefnet als men gaat vissen in openbare wateren. Zomaar eens gaan vissen met een man of vijf en een klein wedstrijdje organiseren, vis wegen achteraf enz. : dit is voortaan verboden. Als je je vis wil bijhouden om die achteraf te wegen dan moet men een wedstrijdnummer aanvragen en dan kan dit wel. Wedstrijdnummers moeten echter een maand op voorhand aangevraagd en betaald worden via de site van Sportvisserij Vlaanderen. Als je dan achteraf (na de wedstrijd) een formulier “ hengelvangstregistratie” invult kan je een deel van je onkosten recupereren.  Dat zal voor velen al een “obstakel” zijn om geen leefnet meer te gebruiken, ook niet in het openbaar water. Jammer dat het allemaal zover moet komen maar in feite willen we de vis beschermen vooral tegen buitenlandse stropers. Je kunt niet staan schreeuwen aan de zijlijn dat ze onze waterlopen leeg roven en dan bij de pakken blijven zitten en niets doen.

Enfin tot zover het openbaar water. Wie zich wil verdiepen in het reglement vindt dit terug op www.natuurenbos.be/visserij.

Op onze vijver is het gebruik van de leefnetten reeds lang verboden of mooier gezegd niet toegelaten, behalve bij wedstrijden. Ook hier vragen we nog even jullie aandacht en dringen we er op aan om genoeg en voldoende grote leefnetten te gebruiken. Maximum 15 grote vissen in een leefnet maar dan liefst een net van drie meter lang en met een ruime diameter want 15 brasems in een netje van 2 m overleven het ook niet. Als je dus van plan bent een nieuw leefnet aan te schaffen denk daar dan eens over na. Laat na een wedstrijd je net ook goed drogen in de zon. Zo voorkom je dat je ziektes of ongedierte die in je net zit meeneemt naar een andere vijver of meebrengt naar onze vijver. Dit kan al veel onheil voorkomen. Om onze vis in topconditie te houden dienen we bij te voeren met korrels. Dit gebeurt meestal in de vooravond om de vissers zo weinig mogelijk te storen tijdens hun hobby. We vragen nogmaals begrip hiervoor. We moeten bijvoeren maar het tijdstip ligt niet altijd zo voor de hand. Zitten er te veel vissers dan wachten we tot in de vooravond maar dat lukt ook niet altijd. Zij die dit karwei uitvoeren doen dit ook in hun vrije tijd. We hebben ondertussen reeds de vis voor volgend werkjaar besteld. Kwestie van er vlug bij te zijn en zeker aan het gevraagde te geraken. We bestelden 1000 kg brasem (500 kg in de winter en 500 kg in de zomer), 100 kg winde, 100 kg zeelt, 100 kg paling en een tiental snoeken van 50 cm.. Verleden jaar zijn we dank zij Aquality vrij vlot aan vis geraakt. Hopelijk is dit volgend jaar of deze winter ook zo.

Ondertussen heeft de kantine dit jaar ook een nieuw dak gekregen en trachten we die verder in orde te zetten . We willen er voor zorgen dat dit een aangename plek wordt waar iedereen terecht kan voor een babbeltje. Dit kost pakken geld en ook veel arbeidsuren. We danken in ieder geval de mensen die ons een warm hart toedragen en ons niet alleen financiëel geholpen hebben maar ook daadwerkelijk hebben meegewerkt tijdens de verbouwingen. Na het wedstrijdseizoen pakken we nog de inrichting van de bar aan om volgend jaar met een afgewerkte kantine het nieuwe seizoen te kunnen beginnen. Deze werken zullen misschien enige hinder met zich mee brengen doch hiervoor durven we U ook om Uw begrip te vragen.

We bedanken ook Jan en Didier die bijna dagelijks rond de vijver zijn om nazicht te doen op vergunningen en het naleven van de reglementen. Zij  menen het goed en ik zou dan ook vragen om hun richtlijnen op te volgen.

 

We  hebben dit jaar ook nog gevist en de uitslagen en resultaten van 2018 zijn bijna allemaal gekend. Enkel de laatste wedstrijd  50 plus moet nog gevist worden en dit jaar is de kampioen zo goed of gekend. …dus…..

Bij de vaste stok wordt Dirk Denolf  kampioen met 8 punten. Serge De Loof eindigt ook met 8 punten maar heeft iets minder gewicht. . Joel Meersman wordt derde met 9 punten. Koning vaste stok is dit jaar Patrick Verplancke. Fernand Bonte wordt na een nek aan nek race met Geert Geerlandt kampioen match Jean Pierre Vanderstukken wint terug het koningschap match.

Bij de palingvissers wordt Jan Nulens voor de zoveelste maal op rij onze nieuwe kampioen. Hij haalde het voor  Kenny Vercaemst en Eddy Hubrechsen. Ook het koningschap sleept Jan dit jaar in de wacht. Welke titel we hem moeten geven weet ik ook niet meer.Vroeger hadden we een palingsmurf maar nu zal het Jan de palingman moeten worden. Tenzij iemand een betere naam heeft of kan bedenken.

Bij de karpervissers wordt Bjorn Bonny dit jaar kampioen met 7 punten. Benjamin Vanhoornweder en Lander Monstrey eindigen tweede en derde. Voor Bjorn was het wel schudden en beven tot de laatste wedstrijd. Ik wist niet dat iemand zoveel stress kon hebben voor een viswedstrijd. De karpermarathon die  maar eventjes 44 uur duurt werd dit jaar opnieuw gewonnen door Ruben Duhuvyne  met bijna 262 kg karper. In het totaal werd 785 kg karper gevangen.

Naast de karpermarathon hebben we ook nog onze jaarlijkse koppelmarathon.. Net zoals verleden jaar  wisten  Matthias Devriese , Wouter en Geert Geerlandt te winnen met 194 kg vis. Dit jaar werd het een nipte overwinning in de laatste weging. Maxime Blondeel en Frankie Vanwynsberghe stonden op kop maar moesten finaal toch de duimen leggen. Derde werden Jan Nulens en Kevin Sabbe.

Bij de vijftig plussers staat er dit jaar geen maat op Fernand Bonte. Mathematisch gezien kan hij niet meer verliezen. Maar de laatste wedstrijd moet nog altijd gevist worden. Geert Geerlandt is wel al zeker van de titel koning 50 plus.

De feederwedstrijd werd gewonnen door Danny Vankeirsbilck. Er werden ook nog twee koppelwedstrijden ingericht: een koppelwedstrijd gesponsord door Carp Cube en één door Aquality . Dirk Depuis en Jean Pierre Vanderstukken wonnen er een en Ludo Rosseel en Georges Vandenbroucke wonnen de andere wedstrijd.

Het wintercriterium 2017-2018 werd gewonnen door Ludo Rosseel Ook hier was het spanning troef tot de laatste wedstrijd. Ludo haalde net als Geert Geerlandt 5 punten. Ludo ving 49 kg, Geert 41 kg. Dank zij een aantal milde sponsors kunnen we nog altijd op een “extraatje” rekenen om onze prijzenpot tijdens de wedstrijden wat aan te dikken. Dit hebben we voornamelijk te danken aan een aantal personen die ons zeer genegen zijn. . We danken in het bijzonder de Carp Cube, Taxibond, Bieren Verschaeve en Hengelsport ’ t Visserke, Georges  Vandenbroucke en hopen volgend jaar terug op hun steun te mogen rekenen .

We wensen alle hierboven vermelde kampioenen en koningen in ieder geval van harte proficiat en nodigen ALLE leden uit om deze kampioenen samen met ons te komen vieren op de feestmaaltijd.

 

Dit jaar gaat  de feestmaaltijd iets later  door nl in de maand november. Wie verleden jaar aanwezig was zal zeker beamen dat we in Salons Den Otter zeer goed ontvangen werden en dat het er zeer lekker eten was. . Het feest gaat dus door in DEN OTTER, Torhoutsesteenweg, 76 te 8210 ZEDELGEM op zaterdag 17 november vanaf 19.00 Hr. Na de maaltijd is er ook gelegenheid tot een dansje met zoals steeds een goede discobar.

De maaltijd  kost 60 Euro. Kinderen tot 12 Jaar betalen slechts 30 Euro.

Wie wil inschrijven voor het souper wordt gevraagd het strookje op de laatste bladzijde in te vullen en aan Ignace ROELS te bezorgen voor 9/11/2018.

Mogen wij U ook vragen samen met de inschrijving op te geven met wie U graag aan tafel zou zitten. We zullen hier zo veel mogelijk rekening mee houden voor de tafelschikking. Het gemakkelijkste is tafels van tien, maximum 11 personen. U kunt dit ook mailen naar  molenvissers@telenet.be.

 

De inschrijvingen, reservaties en afrekening voor de feestmaaltijd dienen te gebeuren bij Ignace Roels Hoge Vautestraat, 38 te 8210 ZEDELGEM  Tf: 0475/ 56 26 82. Men kan ook 60 €. per persoon storten op rekeningnummer BE 82 0689 0185 1968 met de vermelding “Vzw de Molenvissers ../.. personen aan 60€ of 30 €” De tafelreservatie dient dan wel telefonisch te gebeuren of per mail. Inschrijvingen worden ten laatste tegen 9/11/2018 verwacht. Mogen we vragen zo veel mogelijk te storten op de rekening.

 

Op de kampioenenviering worden uiteraard ook bekers en prijzen overhandigd aan de best geklasseerden uit de klassementen:

FVaste hengel: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FMatchhengel: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FPalingkampioenschap: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

F50 plussers en mindervaliden: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FKoningschappen:match, vaste stok,paling en 50 plussers: telkens één beker

FWinterkampioen: één beker

FKarperkampioen: één beker en prijzengeld

FWinnaars koppelmarathon: elk een trofee

Menu voor dit jaar, smakelijk!!!:

Receptie met St Vincent brut /fruitsap vergezeld van mondgeneugten

{

Soepje van paprika met basilicumroom

{

Gepocheerde grietfilet, korstje van Parmezan en serranoham en een sausje van venkel en tomaat

{

Runderhaasje  met een sausje van Pomerol, mimosa van herfstgroentjes en pommes rissolées.

 

Foret noir gebakje met vanilleijs en advocaat room

{

Mokka met versnaperingen

Aangepaste witte en rode huiswijnen, reguliere bieren , waters en frisdranken

{

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wintercriterium

Ook dit jaar wordt tijdens de winter een criterium over vier wedstrijden ingericht. Er wordt gevraagd op voorhand in te schrijven.

Onthoud alvast volgende data voor het wintercriterium:

F zaterdag 13 oktober 2018

F zaterdag 03 november 2018

+  9 en 16 maart 2018. Alle wedstrijden vinden plaats aan de vijver van de VZW DE MOLENVISSERS.

 

-Er wordt telkens gevist van 11.00 tot 15.00 uur

-Alle hengelwijzen toegelaten. Er zijn geen beperkingen op voeder en levend aas.

-Vissen in 2 sectoren

-Bij slecht weer (vriesweer) dient men telefonisch contact te nemen met Ignace om te weten of de wedstrijd al dan niet door gaat .

-Men moet geen lid zijn van de MOLENVISSERS om te mogen deelnemen doch de leden hebben voorrang. Niet leden worden op de lijst geplaatst en dienen zelf contact te nemen met Ignace om te zien of er plaatsen genoeg om te kunnen deelnemen. Er dient op voorhand betaald te worden (20 Euro). Niet betaald is NIET ingeschreven. Er kan ingeschreven worden vanaf nu bij de voorzitter of per overschrijving op het rekening nummer BE 82 0689 0185 1968 met vermelding “wintercriterium”, gevolgd door je naam en voornaam en emailadres.

-Voor elke wedstrijd ontvang je een mail met een herinnering dat de wedstrijd doorgaat en hoe laat de trekking is.

-Voor het eindklassement tellen enkel de drie beste wedstrijduitslagen. Worden er minder wedstrijden gevist, bijv. door slechte weersomstandigheden dan tellen alle drie de wedstrijden mee.

-Prijzengeld: per wedstrijd 14 geldprijzen (100 Euro) + beker

-Eindklassement : 200 Euro te verdelen over tien man. (50-37-25-20-17,5-15-12,5-10-7,5-5,5 Euro)

 

Weetjes:

 

-De kantine blijft ook dit jaar gans de winter open op zondagvoormiddag.

 

-Op de feestmaaltijd wordt een palmares met vermelding van alle klassementen en overzicht van alle uitslagen uitgedeeld. Dan kun je thuis nog eens alles rustig nalezen. Onder de vissers worden op de feestmaaltijd terug twee mooie prijzen verloot. tijdens een GRATIS tombola.

 

- Op vraag van een groot aantal vaste stok vissers zal het “overlood” vissen niet meer toegelaten worden tijdens de wedstrijden ook niet tijdens eerste en laatste wedstrijd. De pen moet het lood kunnen dragen. Bijcuppen met een tweede hengel mag ook niet meer. Dit zal voortaan in het reglement geplaatst worden. Het is vissen met een hengel of cuppen. Beide samen mag niet. We denken er ook sterk aan een zevende wedstrijd vaste stok in de richten, ergens begin oktober. Hiervoor moeten we de kalender nog eens grondig  nazien. In de eerste nieuwsbrief van volgend jaar hoort U hier ongetwijfeld meer over.

 

-zij die nog steeds een papieren versie krijgen van de nieuwsbrief worden gevraagd om nog eens hun email adres door te geven.

 

 

Hopend op Uw aanwezigheid op de kampioenenviering om de kampioenen mee te helpen vieren,

 

 

 

 

                                                           Namens het bestuur

                                                           Ignace Roels

                                                           Voorzitter

"................................................................................................................................................................................

 

Inschrijving Kampioenenviering VZW DE MOLENVISSERS 2018

 

Ondergetekende,................................wenst deel te nemen met…………..personen en ……....

 

kinderen aan de maaltijd ter gelegenheid van de kampioenenviering op Zaterdag 17 november 2018

 

 

.........x 60 € =.....         

 

..........x 30 € =      ……..€

 

met een totaal van:       

 

 

                                                                         Handtekening: