VZW DE MOLENVISSERS,                                                                    SNELLEGEM,28 september 2010

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

(: 050/20.16.56

WWW.MOLENVISSERS.BE

Email: molenvissers@pandora.be

 

 

 

 

Beste leden Molenvissers,

 

 

 

De dagen beginnen al weer serieus korter te worden en het jaar is bijna om. Niet te geloven maar het hengelseizoen zit er bijna op en de winter staat voor de deur. Een moment om eens terug te blikken op het voorbije hengeljaar. Het jaar 2010 was in alle opzichten een recordjaar, zowel in de goede als in de slechte zin. Laat ons eerst beginnen met het positieve. Het jaar legde goed aan, niet te veel regen in het voorjaar en dan een prachtige maand juni en juli 2010 met een hitterecord. Helaas volgde kort daarop het record van het aantal liters water per vierkante meter. Ook dit waren records maar hier zullen we het niet verder over hebben. Laat ons het hebben over de vangstresultaten. Op dat vlak hebben bijna alle records er moeten aan geloven, tenminste als ik goed geïnformeerd ben en als ik me nog alles goed kan herinneren. We onthouden vooreerst de koppelmarathon, waar niet minder dan 1420 kg vis werd gevangen. Nog nooit gezien in feite. Ook het individueel record welke met 132 kg op naam van Matthias Devriese en Wouter Geerlandt stond werd aan diggelen gevist door Rogier Hollez en Beernaert Kurt. Het record staat nu op 173 kg 130 gr. Proficiat hiervoor. Wist je dat Rogier bijna alles gewonnen heeft waar hij aan deelnam. Hij won weliswaar niet alle wedstrijden maar t scheelt toch niet veel. Hij kan dus ook van een recordjaar spreken.

Vervolgens onthouden we het individuele resultaat van Rudi Claeys in het koningschap vaste hengel. Rudi slaagde erin om in vijf uur 71,550 kg vis en 91 vissen. Voor zover ik me kan herinneren deed nooit iemand beter. Ook in de koppelwedstrijd 50 Plus deden Willy De Voogt en Johny Vaes “een serieuze klop” . Ze hebben niet minder dan 84 Kg vis gevangen in 5 uur. Dit kan ook al tellen. Allemaal prachtige resultaten zou ik zeggen. Als bestuur mogen we er een beetje fier op zijn dat er zoveel vis gevangen wordt. Anderzijds is dat ook te danken aan een jarenlang goed beleid van visuitzettingen en een klein beetje geluk. Hiermee bedoel ik dat we inderdaad niet zoveel vissterfte hebben als in andere vijvers soms voorkomt. Dat geluk kunnen we natuurlijk ook wat in de hand houden, onder andere door leefnetten te verbieden in de heel warme periode (lees maanden juni en juli) en door het gebruik van ruime leefnetten of meerdere leefnetten tijdens de wedstrijden te verplichten. Ik stel inderdaad nog vast dat sommige wedstrijdvissers met een leefnetje van 1,5 meter naar de wedstrijden komen. Dit zijn mensen die ofwel niet verwachten van vis te vangen op een wedstrijd ofwel zich het lot van de vis niet aantrekken. Daarom zou ik absoluut willen aandringen op het gebruik van een ruim en voldoende groot leefnet en indien nodig een tweede leefnet te gebruiken. Op lange termijn heeft iedereen daar baat bij. Veel vis vangen heeft dus eigenlijk ook een klein negatief kantje maar meestal is veel vis vangen plezant en positief.

In het begin zei ik dat er ook negatieve punten waren, geen records maar eerder dieptepunten. Voor het eerst sinds 2000 hebben we zo weinig leden. Een pasklaar antwoord of een duidelijke reden hiervoor is er niet te vinden. Er is nochtans niets fundamenteels veranderd en toch zakt het ledenaantal. Mochten we echt iets verkeerd doen waardoor leden wegblijven, dan willen we dit graag weten. We zijn er ons van bewust dat de “vergrijzing” toeslaat en dat sommige vijftig plussers achterwege blijven, meestal om gezondheidsreden. Nieuwe vissers of jeugd komt er ook niet meer bij. In sommige categorieën en ik denk dan aan de palingwedstrijden en karperwedstrijden zaten we ook op een dieptepunt.  Paling zit er nochtans genoeg in de vijver en we zullen voor de visuitzetting een stevige inspanning doen om nieuwe karper aan te kopen. Als we de balans maken tussen positief en negatief moeten we in feite tevreden terugblikken op het voorbije jaar. Deze terugblik kan het best gebeuren op de kampioenenviering. En ja ondertussen zijn reeds een paar kampioenen en koningen gekend. In feite heb ik hun namen reeds vernoemd in de inleiding. Zowel Rogier Hollez als Rudi Claeys haalden dit jaar de “dubbel “ thuis. Ze worden respectievelijk in het matchhengelen en in en in de discipline “vaste hengel” zowel koning als kampioen. Tweede met de vaste stok werd Ryckx Thomas en derde Schaep Frans. Met de match moeten we nog eventjes wachten om de tweede en derde plaats te kennen. Enkel Rogier weet dat hij kampioen is, niemand kan hem nog inhalen. Door het feit dat Rogier zowel in 2008,2009 als dit jaar kampioen is mag hij de titel “keizer” match dragen. Zo waar een eer die niet veel vissers te beurt valt.

Bij de palingvissers kennen we een beetje een gelijkaardig scenario. Hier haalt wel niemand de dubbelslag binnen maar Johan Van Gent wist het toch weer aan boord te leggen om kampioen te vissen. Voor Johan ook de derde maal op rij dat hij kampioen paling is en dus de titel “palingkeizer” mag dragen. Enkel Rik Stragier deed hem dat ooit voor. Proficiat Johan en dat ze nu nog eens “palingsmurf” durven zeggen tegen je.

Kris Wallaert werd dit jaar koning palingvissen. Proficiat Kris.

Bij de 50 Plussers is enkel de koning gekend en dat is niemand minder dan jawel, Eddy. Wie kampioen wordt is nog een raden. Geert Geerlandt staat er niet slecht voor met 12 punten maar Eddy Seynaeve heeft slechts één puntje meer. En je weet: “in één koude nacht zwijgen alle…….”.

De karpervissers dienen ook nog een wedstrijd te vissen en we weten ook nog niet wie karperkampioen wordt. Eventjes wachten dus.

Bij de juniores werd Britt Rosseel dit jaar kampioen voor Robin Talloen. Er waren slechts twee deelnemers en om die reden werden door ons ook maar twee wedstrijden ingericht.

Naast de gewone kampioenschappen werden ook nog een hele reeks “losse wedstrijden” ingericht. Denken we maar aan de Grote Prijs Gilbert Vanhee, of met andere woorden de dameswedstrijd. Die werd dit jaar gewonnen door Dekeyzer Nathalie gevolgd door Eeckeloo Stefanie en Matthys Melissa. Jammer genoeg vond de wedstrijd plaats op één van die dagen waarop de vis echt niet wou bijten. De feederwedstrijd werd dit jaar, net zoals verleden jaar gewonnen door Courtens Eric. Bij de witviswedstrijd voor palingvissers ging de overwinning naar Jurgen Deblauwe. 

Tenslotte waren er ook nog de koppelwedstrijden en marathons. Zoals ik reeds zei visten Rogier en Kurt het record van de koppelmarathon naar de eeuwige jachtvelden. Tweede werden Sabbe Kevin en Jan Nulens en derde werden Frans Schaep en Geert Geerlandt. De koppelwedstrijd Girisport werd gewonnen door Gilbert Vanhee en Eddy Seynaeve, het onafscheidelijk duo. We bedanken langs deze weg nogmaals onze sponsors Iris en Gino van de hengelsportzaak Girisport te TORHOUT voor hun milde sponsoring.

Ook de 50 Plussers visten een koppelwedstrijd die gesponsord werd door Girisport. Willy De Voogt en Johny Vaes haalden hier het laken naar zich toe met 84 kg 630 gr vis.

Ook bij de karpermarahton was het overwicht van Boucquet Koen gewoonweg fenomenaal. Hij heeft dubbel zoveel vis als de 8 andere deelnemers samen gevangen namelijk 102,680 Kg.

U zult waarschijnlijk ook vastgesteld hebben dat er steeds een beetje “te veel” geld in de omslagen van het prijzengeld zat. Dit komt doordat de wedstrijden gesponsord werden door handelaars die we hierbij van harte wensen te bedanken. We danken in het bijzonder de Taxibond, Bieren Verschaeve en Hengelsport Vandenbroucke en hopen volgend jaar terug op hun steun te mogen rekenen.

We wensen alle hierboven vermelde kampioenen en koningen in ieder geval van harte proficiat en nodigen ALLE leden uit om deze kampioenen samen met ons te komen vieren op de feestmaaltijd.

 

Dit jaar terug naar goede gewoonte in de maand oktober. De  feestmaaltijd gaat door in Feestzaal DE VREDE, Moerdijkstraat, 94 te ICHTEGEM op zaterdag 23 Oktober 2010 vanaf 19.00 Hr. Na de maaltijd is er ook gelegenheid tot een dansje met zoals steeds een goede discobar namelijk dezelfde als verleden jaar. We hebben dit jaar besloten om terug voor de brunch te kiezen en dit op algemeen verzoek van de leden. Men betaalt inderdaad iets meer dan voor een gewone maaltijd maar 1° men heeft keuze in overvloed. 2° iedereen kan eten wat hij wil 3° drank (witte en rode wijn, water en frisdrank ) is inbegrepen tot na de koffie. De brunch kost 49 Euro. Kinderen tot 12 Jaar betalen slechts 20 Euro en kinderen tot 6 jaar betalen 10 Euro.

Wie wil inschrijven voor het souper wordt gevraagd het strookje op de laatste bladzijde in te vullen en aan de voorzitter of aan Willy De Voogt te bezorgen voor 19/10/2010.

Mogen wij U ook vragen samen met de inschrijving op te geven met wie U graag aan tafel zou zitten. We zullen hier in de mate van het mogelijke rekening mee houden voor de tafelschikking.

 

De inschrijvingen, reservaties en afrekening voor de feestmaaltijd dienen te gebeuren bij De Voogt Willy –Eernegemweg, 121 te 8490 JABBEKE Tf: 050/81.31.20. Men kan ook 49 €. per persoon storten op rekeningnummer 775-5168754-33 met de vermelding “Vzw de Molenvissers ../.. personen aan 49€ of 20 €” De tafelreservatie dient dan wel telefonisch te gebeuren. Inschrijvingen worden ten laatste tegen 19/10/2010 verwacht.

 

Op de kampioenenviering worden uiteraard ook bekers en prijzen overhandigd aan de best geklasseerden uit de klassementen:

FVaste hengel: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FMatchhengel: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FPalingkampioenschap: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

F50 plussers en mindervaliden: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FKoningschappen:match, vaste stok,paling en 50 plussers: telkens één beker

 

 

FWinterkampioen: één beker

FKarperkampioen: één beker en prijzengeld

FWinnaars koppelmarathon: elk een trofee

Wat we te eten krijgen vindt U hieronder:

Aperitief met oesterbar en hapjes

Schuimwijn en fruitsap

{

Buffet van verfijnde koude voorgerechten met salades en sauzen

{

Romig soepje van verste tuingroenten

{

Buffet van warme vis- en vleesgerechten, groentenparade en aardappelgerechten

 

Groot buffet met nagerechten met mokka

{

Aangepaste witte en rode huiswijnen, waters en frisdranken

{

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winterkriterium

Ook dit jaar wordt tijdens de winter een criterium over vier wedstrijden ingericht. Er wordt gevraagd op voorhand in te schrijven in de kantine.

Onthou alvast volgende data voor het wintercriterium:

F zaterdag 30 oktober 2010

F zaterdag  13 november 2010

+  15 en 29 maart 2011. Alle wedstrijden vinden plaats aan de vijver van de VZW DE MOLENVISSERS.

 

-Er wordt telkens gevist van 12.00 tot 16.00 uur

-Alle hengelwijzen toegelaten. Er zijn geen beperkingen op voeder en levend aas.

-Vissen in 2 sectoren

-Bij slecht weer (vriesweer) dient men telefonisch contact te nemen met Ignace om te weten of de wedstrijd door gaat of niet.

-Men moet geen lid zijn van de MOLENVISSERS om te mogen deelnemen doch de leden hebben voorrang. Niet leden worden op de reservelijst geplaatst en dienen zelf contact te nemen met Willy om te zien of er plaatsen genoeg zijn en ze kunnen deelnemen. De inschrijvingen worden afgesloten op 25/10/2010. Er dient op voorhand betaald te worden (12 Euro). Niet betaald is NIET ingeschreven.

-Voor het eindklassement tellen enkel de drie beste wedstrijduitslagen. Worden er minder wedstrijden gevist, bijv. door slechte weersomstandigheden dan mag je in ieder geval een wedstrijd laten vallen voor het eindklassement. Vb 3 wedstrijden gevist, dan tellen er slechts twee mee voor het eindklassement.

-Prijzengeld: per wedstrijd 14 geldprijzen (60 Euro) + beker

-Eindklassement : 200 Euro te verdelen over tien man. (50-37-25-20-17,5-15-12,5-10-7,5-5,5 Euro)

 

 

Weetjes:

 

-De kantine blijft ook dit jaar gans de winter open.

 

-Op de feestmaaltijd wordt een palmares met vermelding van alle klassementen en overzicht van alle uitslagen uitgedeeld. Dan kun je thuis nog eens alles rustig nalezen.

 

Hopend op Uw aanwezigheid op de kampioenenviering om de kampioenen mee te helpen vieren,

 

 

                                                           Namens het bestuur

                                                           Roels Ignace

                                                           Voorzitter

 

 

 

"................................................................................................................................................................................

 

Inschrijving Kampioenenviering VZW DE MOLENVISSERS 2010

 

Ondergetekende,................................wenst deel te nemen met…………..personen en …….... kinderen aan de maaltijd ter gelegenheid van de kampioenenviering op Zaterdag 23 oktober 2010

 

.........x 49 € =.....         

 

..........x 20 € =      ……..

 

..........x 10 € =      ……..

 

met een totaal van:       

 

                                                                         Handtekening: