VZW DE MOLENVISSERS                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Jabbeke,2/10/2023

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

Tf:    050/20.16.56

Website: www.molenvissers.be

Email: molenvissers@pandora.be

 

Aan de leden van de VZW DE MOLENVISSERS

 


  1. Inleiding

 

2023 was toch al een iets beter jaar dan het jaar ervoor. We hadden gehoopt dat alles terug een beetje “normaal” zou worden maar eigenlijk was dat ijdele hoop. Corona heeft er flink in gehakt maar is ondertussen herleid tot laat ons zeggen een “zware verkoudheid of griep”. Hier en daar hoor je nog wel iemand die flink ziek is maar over het algemeen valt dit wel mee. Anderzijds heeft de ziekte veel zaken doen stilvallen omdat die gewoon verboden werden. Deze  zaken nu terug op gang te trekken is een heel moeilijke zaak. Veel mensen haken af. Vrijwilligers zijn er haast niet meer te vinden en alles wordt steeds duurder. Ook de hengelsport deelt flink in de klappen. Praktisch alle clubs zien hun ledenaantal verminderen. Minder leden wil zeggen minder inkomsten en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Als ik de geruchten mag geloven zijn er het laatste jaar meer dan 20 hengelsportzaken gestopt. Niet alleen kleinere winkels maar ook grote winkels, zelfs heel grote webwinkels zagen zich verplicht de deuren te sluiten. In België mogen we dan eigenlijk nog van geluk spreken want in Nederland drijven sommige politieke partijen zoals in Amsterdam het zo ver om het vissen te laten verbieden. De vissen hebben pijn en stress als ze gevangen worden en dit vinden ze niet kunnen. Gelukkig zijn ze voorlopig terug gefloten en blijft alles min of meer bij het oude. Laat ons hopen dat deze trend niet naar ons land overwaait. We moeten echter verder en proberen het vissen bij de Molenvissers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit kan enkel door een mooie visuitzetting, waarover straks meer. Ondertussen naderen we het einde van het wedstrijdjaar en zijn al enkele kampioenen en alle koningen gekend.

 

 2. Wedstrijdnieuws.

 

  1. Algemeen

 

In volgende categorieën werd een eindklassement opgesteld en zijn er prijzen en bekers te verdelen:

FVaste hengel, 50 Plus en match: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FPalingkampioenschap14 geldprijzen (200 €) en een beker

FKoningschappen:match, vaste stok,paling en 50 plussers: telkens één beker

FKarperkampioen: één beker en 7 geldprijzen (105 Euro)

FWinterwedstrijden 2022-2023: 10 geldprijzen en een beker.

 

Deze prijzen zullen per categorie worden uitgedeeld op een receptie welke hoogst waarschijnlijk zal doorgaan op 28 januari 2024 in de Schelpe in Snellegem.. Er zal een drankje en een hapje worden voorzien voor de aanwezigen.

Dit keer slechts één receptie ipv per categorie.

Het is misschien ook het moment om dan je lidkaart te vernieuwen en in te schrijven voor de wedstrijden van volgend seizoen.

 

c. Vaste stok

 

Dit jaar is Manuel Denaeghel kampioen vaste hengel met 8 punten. Joel Meersman wordt tweede met 11 punten en Frankie Vanwynsberghe vervolledigt het podium met 12 punten. Manuel haalt ook het koningschap binnen en doet zo een dubbelslag. Proficiat Manuel met je “beirejaar”. 

 

d. Palingvissers

 

Bij de palingvissers is dit jaar geen discussie mogelijk wie er kampioen is. Marnix Franco haalt de titel binnen met amper 4 punten. Tom Schutyser en Geert Bilay scoren elk 15 punten. Geert heeft echter meer wedstrijdpunten en is tweede. Tom moet zich dit jaar tevreden stellen met een derdeplaats.

Tijdens een zeer “palingrijke” wedstrijd werd Bryan Decoorne koning paling. Proficiat aan de kampioen en koning.

 

Ook  volgend jaar houden we rekening met  Eernegem zodat de palingvissers zowel in Eernegem als Snellegem kunnen deelnemen aan de wedstrijden. 

 

e. Match

 

In de categorie match hebben we reeds een koning te vieren namelijk Vanderstuken Jean Pierre. De “Tiense Suiker” heeft het terug gedaan. Proficiat Jean Pierre. Voor het eindklassement is het nog wat te vroeg want er moeten nog een wedstrijd gevist worden. Jean Pierre staat er goed voor maar Patrick Verplancke kan ook nog een gooi doen naar de titel. De overige deelnemers dingen niet meer mee naar de titel wegens te veel punten. De spanning zal blijven tot het einde want zelfs het gewicht kan nog doorslaggevend worden.

 

f. 50 plus – mindervaliden

 

Ook hier nog een wedstrijd te gaan voor we weten wie er kampioen is . We kunnen alvast verklappen dat Herman Rammant dit jaar koning 50 plus is. Proficiat Herman.

 

g.  Karpervissers

 

In het karpervissen is er geen koning te vieren maar de kampioen is wel gekend. Sam Willaert, onze buurman deed slechts aan vier wedstrijden mee maar haalde toch de titel binnen met slechts zes puntjes uit vier wedstrijden. Sterk gevist Sam, dikke proficiat.

Eddy Hubrechsen strandt op de tweede  plaats met tien punten , een plaatsje dichter dan verleden jaar. Kenny Craeye wordt mooi derde met 19 punten.

 

Alvast een dikke proficiat voor de kampioenen en koningen. Noteer ook de datum in januari om Uw beker of prijs te komen ophalen.

 

3. Overige wedstrijden

 

Naast de hierboven vermelde wedstrijden zijn ook nog een aantal koppelwedstrijden en andere wedstrijden ingericht.

 

Er werd een karpermarathon ingericht van 44 uur en die werd gewonnen door Dehuvyne Ruben met 91,680 kg. De inspanningen om ieder jaar 100 kg karper uit te zetten beginnen stilaan zijn vruchten af te werpen. Er worden meer vissen gevangen. Niet allemaal hele grote vissen maar dat komt nog wel. We houden deze inspanning dan ook nog even aan.

 

Ter vervanging van de koppelmarathon werd een 12 uur durende koppelwedstrijd ingericht . Deze werd gesponsord door Ludovic van Carpcube. De deelnemers konden genieten van een prachtige prijzentafel en een mooie envelop. De wedstrijd werd gewonnen door Mertens Benny en Delrue Pascal met 55,34 kg. Vankeirsbilck Marc en Danny werden tweede met 53,020 kg. We kozen voor een open wedstrijd waar iedereen kon deelnemen. Benny is wereldkampioen feeder geweest in Frankrijk, een paar jaar geleden. Pascal Delrue is hulpcoach van het nationaal feederteam en ook al kampioen van België feeder geweest .

Na de wedstrijd konden alle deelnemers genieten van een lekker frietje.

Ook de 50 plussers visten een koppelwedstrijd. Deze wedstrijd werd gewonnen door Rony Vanryckeghem en Georges Vandenbroucke.

 

Benny had de smaak te pakken en deed ook mee aan de avondfeederwedstrijd.  Ook deze wedstrijd kon h ij op zijn palmares schrijven. Hij won voor Bert Demulder en Geert Geerlandt.  Benny is zeker een visser die van alle markten thuis is. Het zeevissen is hem ook niet onbekend. Proficiat Benny.

 

4. Werking 2024

 

Dit jaar sloegen we het lidgeld op naar 70 Euro. Dit blijft uiteraard 70 Euro. Zoals ik al zei waren we door de blijvende stijging van de prijzen verplicht ook onze prijzen in de kantine aan te passen.

Opmerkzame vissers zullen misschien ook gezien hebben dat er een waterzuiveringsinstallatie geplaatst werd aan de vijver. Ook dit bracht heel wat kosten met zich mee. Gezien er in de omgeving van onze vijver geen rioolstelsel aanwezig wis werden we door de gemeente verplicht om deze zuiveringsinstallatie te plaatsen. De overloop van de septische put en het afvalwater van de kantine komen hierin terecht. Op die manier dragen we ook ons steentje bij voor het milieu. De kosten voor deze installatie werden gedragen door de gemeente, door de eigenaar en uiteraard voor een groot stuk door de club zelf. Dit blijft gelukkig een eenmalige kost, afgezien van het elektriciteitsverbruik. Bij deze weten jullie ook waar een deel van jullie centen voor de lidkaart naar toe gaan.

 

Verder blijven we werken zoals we gewoon zijn. Ik bedoel met vooraf inschrijvingen voor de wedstrijden en maximaal aantal deelnemers per categorie. Karper 14 man, match 30 man, 50 plus, voorlopig 33 man en de overige categorieën is er in principe plaats genoeg om ieder die het wil te laten deelnemen.

Over de inschrijvingen voor volgend jaar wordt U nog verwittigd.

 

5. Visuitzetting

 

Voor het eerst sinds vele jaren heeft viskwekerij Vandeput terug vis geleverd aan ons.

We zijn hen hiervoor zeker dankbaar. We kregen ook mooie vis aangeleverd. Gelukkig kenden we weinig vissterfte.

Verleden week werd nog een wateranalyse uitgevoerd door Aquatic Engineers en de kwaliteit van het water was behoorlijk goed. We zitten natuurlijk in een landbouwgebied waardoor bepaalde stoffen in hogere concentratie in het water aanwezig zijn zoals fosfaten. Momenteel zijn de algen aan het afsterven wat zorgt voor een grote zuurstofopname. Om die reden blijven de pompen ’ s morgens wat langer door draaien.

Voor 2024 is volgende visaankoop gepland:

-2000 kg brasem, bij voorkeur vissen van 800 à 1,5 gr het stuk.

-100 kg spiegelkarper karpers van 2 à 3 kg het stuk teneinde ons karperbestand terug aan te vullen.

-50 kg snoek, aalscholverbestendig.

 

In principe zullen deze vissen nog voor Nieuwjaar worden uitgezet. De bestelling is bevestigd.

Verdere info volgt via facebook of de website.

Voor de paling zijn we nog op zoek naar een oplossing. Dit jaar werd er tezamen met Eernegem paling aangekocht maar dat was een heel dure onderneming. We zoeken een oplossing om dit eventueel goedkoper te doen.

 

6. Sportvisserij Vlaanderen.

 

In kader van de sportpromotie zullen alle leden van de club de Molenvissers Snellegem eind 2023 éénmalig het Hengelsportmagazine ontvangen.

De bedoeling is om de leden te laten kennismaken met de federatie op zich en alles wat ze te bieden heeft naar de aangesloten clubs en leden.

We willen jullie een blik laten werpen op wat we doen om hengelsport te promoten en in stand te houden.

Wil je meer informatie rond de erkende Sportfederatie Sportvisserij Vlaanderen? Dat kan! Alle info vind je op onze website www.sportvisserijvlaanderen.be

en facebookpagina!

 

7. Allerlei weetjes

 

-Op 28 oktober 2023 wordt door Georges Vandenbroucke in samenwerking met de Molenvissers een wedstrijd ingericht. De wedstrijd is enkel toegankelijk voor leden. Vissen van 11 tot 16 Hr.  Alle hengelwijzen toegelaten. Aas en voeder zijn vrij. Er wordt gevist op zuiver gewicht en in twee sectoren. Maximum dertig deelnemers.

Inschrijven door mail naar molenvissers@telenet.be of  0475 56 26 82. Er kan overgeschreven worden op BE 82 0689 0185 1968 met vermelding wedstrijd ’t Visserken, je naam en voornaam en e-mailadres. Inleg 5 euro. Alle inleg gaat in de prijzenpot en Georges doet er 100 Euro bij plus een verrassing. Er zijn veertien geldprijzen.

 

-Ook voor het wintercriterium kunt U inschrijven via dezelfde manier met vermelding van Wintercriterium

Het wintercriterium gaat door  op 21/10/2023 en 4/11/2023. De laatste twee wedstrijden vinden plaats op 9/3/2024 en 23/3/2024. De inleg bedraagt 20 Euro voor de vier wedstrijden. Er- zijn per wedstrijd 14 geldprijzen , goed voor 114 Euro. De winnaar krijgt ook een waardebon van 15 euro. Voor het eindklassement zijn er 10 geldprijzen, goed voor 200 Euro.

Men moet geen lid zijn om te mogen deelnemen. Maximum dertig deelnemers en de hengelwijze is vrij (vaste stok, match, feeder ….) Geen elektronische beetverklikkers en geen beperking op voer en aas.

Let wel de leden van de molenvissers hebben voorrang voor deelname op niet leden. Er worden slechts dertig vissers toegelaten.

De clubreglementen zijn van toepassing.

 

-de Molenvissers zijn ook terug te vinden op Facebook op de pagina Molenvissers. Hier zal ook informatie verschijnen met betrekking tot inschrijvingen en wedstrijden. Van zodra de inschrijving voor een wedstrijd vol is zal dit verschijnen op de facebookpagina.

 

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRgGBGZDkd_xO9wKjoRDzFD0zNh-dTWxgrLMHT0ajLsRObazIjSuyIaAAI