VZW DE MOLENVISSERS                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Jabbeke,4/10/2022

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

Tf:    050/20.16.56

Website: www.molenvissers.be

Email: molenvissers@pandora.be

 

Aan de leden van de VZW DE MOLENVISSERS

 


  1. Inleiding

 

2022 een jaar om zo snel mogelijk te vergeten als het van mij afhangt. Ik ben niet vlug pessimistisch ingesteld maar dit jaar was het toch een beetje van het goede teveel. Nog steeds corona die ons leven beheerst, een regering die ons aan het uitpersen is als een citroen en ons aan het lijntje houdt met valse beloften. Een veel te hete zomer waardoor er meer schade is dan goed voor de mens en natuur. Met het gevolg natuurlijk, blauwalgen, vissterften, allerhande problemen met de waterkwaliteit enz. We hebben zelfs wedstrijden moeten aflassen omdat het onverantwoord warm was om te vissen. Komt daarbij voor mij persoonlijk nog een aantal verliezen van nabestaanden en familieleden , een covid besmetting enz  welke mijn jaar eigenlijk compleet maakten. Gelukkig konden we nu en dan eens gaan vissen en dit met wisselend succes. Op de duur is het de ontspanning die telt en niet zo zeer meer het resultaat. Dit jaar hebben we in clubverband gelukkig het volledig programma aan wedstrijden kunnen afwerken. Hierover verder in deze brief.

-

 2. Wedstrijdnieuws.

 

a.            Algemeen

 

In volgende categorieën werd een eindklassement opgesteld en zijn er prijzen en bekers te verdelen:

FVaste hengel, 50 Plus en match: 14 geldprijzen (200 €) en een beker

FPalingkampioenschap: 7 geldprijzen (145 €) en een beker

FKoningschappen:match, vaste stok,paling en 50 plussers: telkens één beker

FKarperkampioen: één beker en 7 geldprijzen (105 Euro)

 

Deze prijzen zullen per categorie worden uitgedeeld op een zondagvoormiddag in januari 2023 in de kantine. Er zal een drankje en een hapje worden voorzien voor de aanwezigen. Hopelijk komt er geen opstoot van Covid zodat hetgeen we plannen kan doorgaan.

Volgende data zijn voorzien:

-vaste stok en match: 15 januari

-22 januari : karper en paling

29  januari : 50 plus

Het is misschien ook het moment om dan je lidkaart te vernieuwen en in te schrijven voor de wedstrijden van volgend seizoen.

 

c. Vaste stok

 

Rony Vanryckeghem en Patrick Verplancke stranden beiden op 9 punten. Rony heeft echter meer klassementspunten (gewicht ) en is daardoor kampioen vaste stok. Manuel Denaeghel vervolledigt het podium met 12 punten. Voor het koningschap is het net andersom. Daar haalt Patrick Verplancke het van Rony Vanryckeghem met 4 kg meer. Proficiat aan de kampioen en koning.

 

 

 

d. Palingvissers

 

Tom Schutyser is kampioen met 6 punten. Bryan Decoorne wordt tweede met 11 punten en Kenny Vercaemst derde met 13 punten. Het palingvissen zit terug wat in de lift. We spreken volgend jaar zeker af met Eernegem zodat de palingvissers zowel in Eernegem als Snellegem kunnen deelnemen aan de wedstrijden.  Jan Nulens is koning paling.

Ook hier proficiat aan kampioen en koning. We mogen zeggen dat na een aantal magere jaren er dit jaar toch flink wat paling gevangen werd.

 

e. Match

 

In de categorie match hebben we reeds een koning te vieren namelijk Ronny Claeys. Proficiat Ronny. Voor het eindklassement is het nog wat te vroeg want er moeten nog twee wedstrijden gevist worden. Rony Vanryckeghem en Georges Vandenbroucke tellen momenteel elk 7 punten en delen dus de leiding. Met nog twee wedstrijden kan het in feite nog alle kanten uit.

 

f. 50 plus – mindervaliden

 

Ook hier nog een wedstrijd te gaan voor we weten wie er kampioen is . We kunnen alvast verklappen dat Franky Vanwynsberghe dit jaar koning 50 plus is. Proficiat Franky.

 

g.  Karpervissers

In het karpervissen is er geen koning te vieren maar de kampioen is wel gekend. Ook hier werd het een spannende bedoening. Kenny Vercaemst en Lander Monstrey eindigden bieden op 9 punten.  

Kenny kan de beste papieren voorleggen en wordt kampioen karper. Lander wordt tweede en Eddy Hubrechsen strandt op de derde plaats.

 

Alvast een dikke proficiat voor de kampioenen en koningen. Noteer ook de datum in januari om Uw beker of prijs te komen ophalen.

 

3. Overige wedstrijden

 

Naast de hierboven vermelde wedstrijden zijn ook nog een aantal koppelwedstrijden en andere wedstrijden ingericht.

 

Er werd een karpermarathon ingericht van 44 uur en die werd gewonnen door Kenny Craeye  Ook hier kwam het veel te warme weer roet in het eten gooien en werd onderling beslist de wedstrijd na 40 uur stil te leggen. . Nogmaals dank aan Siebe en  Eddy voor de organisatie hiervan.

 

Ter vervanging van de koppelmarathon werd een 12 uur durende koppelwedstrijd ingericht . Deze werd gesponsord door Ludovic van Carpcube. De deelnemers konden genieten van een prachtige prijzentafel en een mooie envelop. De wedstrijd werd gewonnen door Geert Geerlandt en Bert Demulder met 61.3 kg.

Erwin Caeijtant en Ronny Claeys werden tweede en Patrick Verplancke en Geert Dupont werden derde. Na de wedstrijd konden alle deelnemers genieten van een lekker frietje.

Ook de 50 plussers visten een koppelwedstrijd. Deze werd gesponsord door onze visleverancier Aquality. Deze wedstrijd werd gewonnen door Rony Vanryckeghem en Georges Vandenbroucke.

 

Dirk Servaes wint de avondfeederwedstrijd en ook de open feeder Eddy Seynaeve.

 

4. Werking 2023

 

Niets kan blijven duren. Reeds 6 jaar bedraagt het lidgeld slechts 50 Euro. Echter door de stijgende kosten van alles en nog wat, zeker ook de aankoop van pootvis, is het voor ons niet langer houdbaar om met een lidgeld van 50 Euro nog alle kosten te dekken. Laat staan een serieuze visuitzetting te doen. Vanaf 2023 wordt het lidgeld 70 euro. De nachtvergunning blijft 30 Euro.

 

In 2023 zullen we uiteraard een poging doen om terug een volledig seizoen af te werken.

 

Inschrijvingen voor de wedstrijden kunnen pas vanaf 1 januari maar daar krijgt U nog bericht over.

 

We stellen ook vast dat sommige vissers zich inschrijven voor de wedstrijden en aan bijna geen enkele wedstrijd deelnemen. Dit manifesteert zich vooral in de wedstrijden 50 plus en match. Er kan natuurlijk een medische reden aan de oorzaak liggen van de afwezigheid of een ernstige familiale reden. Daar spreken we ons als bestuur niet over uit. Jammer dat er dan een aantal mensen op de wachtlijst staan die niet kunnen deelnemen hierdoor. Eind dit jaar zien we dit nog door de vingers doch vanaf 2023 dient met voor de 50 plus minstens 4 van de 7 wedstrijden aanwezig te zijn en voor de match 3 van de 6. Het reglement zal in die zin worden aangepast. In de andere categorieën stelt dit probleem zich niet omdat er plaats genoeg is.

 

5. Visuitzetting

 

Na 20 jaar vlotte samenwerking met Peter Vanackere van Aquality dienen we afscheid te nemen van Peter. Peter stopt wegens gezondheidsredenen met de verkoop van pootvis. Langs deze weg willen we Peter en zijn team bedanken voor de jarenlange vlotte samenwerking en wensen we Peter en zijn familie succes in een nieuwe carrière.

We zijn dus aangewezen op een nieuwe leverancier. Na contactname met vishandel Vandeput uit Zonhoven blij dat we daar terecht kunnen voor de bestelling van onze vis. We hebben dan ook niet gewacht en onmiddellijk de nodige bestelling gedaan.

Voor 2023 is volgende visaankoop gepland:

-1500 kg brasem, bij voorkeur vissen van 200 à 800 gr het stuk.

-100 kg zeelt

-100 kg spiegelkarper karpers van 2 à 3 kg het stuk teneinde ons karperbestand terug aan te vullen.

200 kg kruiskroeskarper F1 van 600 à  800 gr het stuk.

 

In principe zullen deze vissen nog voor Nieuwjaar worden uitgezet. De bestelling is bevestigd.

Verdere info volgt via facebook of de website.

Voor de paling zijn we nog op zoek naar een oplossing. Mocht iemand weten waar we aan een deftige prijs aan paling kunnen geraken dan mag hij dat altijd laten weten. Door omstandigheden kon de paling in 2022 niet worden geleverd hoewel deze reeds besteld was. Na inlichtingen te hebben ingewonnen zou viskwekerij volgend jaar wel paling kunnen leveren. Er wordt gewacht op een gunstig moment (prijs en aanbod) en dan kan er geleverd worden. We zullen alvast 100 kg paling bestellen in het voorjaar van 2022.

 

 

5. Allerlei weetjes

 

-Op 29 oktober 2022 wordt door Georges Vandenbroucke in samenwerking met de Molenvissers een wedstrijd ingericht. De wedstrijd is enkel toegankelijk voor leden. Vissen van 11 tot 15 Hr.  Alle hengelwijzen toegelaten. Aas en voeder zijn vrij. Er wordt gevist op zuiver gewicht en in twee sectoren. Maximum dertig deelnemers.  Info staat ook op de website en facebookpagina.

Inschrijven door mail naar molenvissers@telenet.be of  0475 56 26 82. Er kan overgeschreven worden op BE 82 0689 0185 1968 met vermelding wedstrijd ’t Visserken, je naam en voornaam en emailadres. Inleg 5 euro. Alle inleg gaat in de prijzenpot en Georges doet er 100 Euro bij plus een verrassing. Er zijn veertien geldprijzen.

 

-Ook voor het wintercriterium kunt U inschrijven via dezelfde manier met vermelding van Wintercriterium

Het wintercriterium gaat door  op 22/10/2022 en 5/11/2022. De laatste twee wedstrijden vinden plaats op 4/3/2023 en 18/3/2023. De inleg bedraagt 20 Euro voor de vier wedstrijden. Er- zijn per wedstrijd 10 geldprijzen , goed voor 100 Euro. De winnaar krijgt ook een waardebon van 15 euro. Voor het eindklassement zijn er 10 geldprijzen, goed voor 200 Euro.

Men moet geen lid zijn om te mogen deelnemen. Maximum dertig deelnemers en de hengelwijze is vrij (vaste stok, match, feeder ….) Geen electronische beetverklikkers en geen beperking op voer en aas.

Let wel de leden van de molenvissers hebben voorrang voor deelname op niet leden. Er worden slechts dertig vissers toegelaten.

De clubreglementen zijn van toepassing.

 

-de Molenvissers zijn ook terug te vinden op Facebook op de pagina Molenvissers. Hier zal ook informatie verschijnen met betrekking tot inschrijvingen en wedstrijden. Van zodra de inschrijving voor een wedstrijd vol is zal dit verschijnen op de facebookpagina.