VZW DE MOLENVISSERS                                                                                                                                                       Jabbeke,02/6/2017

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

Tf:    050/20.16.56

Website: www.molenvissers.be

Email: molenvissers@pandora.be

 

Aan de leden van de VZW DE MOLENVISSERS

 


  1. Inleiding

 

Het jaar begon veelbelovend. De derde winterwedstrijd werd gewonnen met 24 kg, de vierde zelfs met 51 kg. Het leek erop dat de tendens van de laatste jaren zich zou voortzetten.  Mega vangsten, hoge gewichten, enz.

We zijn dan eind maart. Begin april 2017 vonden de eerste wedstrijden van de competitie 2017 plaats en tot dan toe was er ook nog geen probleem. Er werd vlotjes tussen de 450 kg en 550 kg vis gevangen per wedstrijd. Begin mei 2017 begon de temperatuur dan te dalen. De vis was klaar om af te leggen , de paai kon beginnen maar het weer strooide flink roet in het eten. De vis zat letterlijk en figuurlijk met een ei en raakte dat ei niet kwijt. Pas eind mei begonnen de temperaturen te stijgen en kon de vis afleggen. Volgens mij was het onheil dan al geschied en is dat de reden van de slechte  beet en vangsten.  Na een paar slechte wedstrijden heeft de milieucel van Sportvisserij Vlaanderen een wateranalyse gedaan op de vijver. Er blijkt op het eerste zicht niets abnormaals aan de hand met de waterkwaliteit. Enkel de PH ligt aan de hoge kant maar volgens Jelle die de analyse gedaan heeft kan dit geen kwaad. Er liggen ook niet abnormaal veel vissen dood. Eigenaardig is dat de paling het dit jaar wel super goed doet. En  paling is nu net één van die vissen die het vlugst last heeft van ziektes, bevuild of slecht water. Mocht er iets mis zijn met de waterkwaliteit of vissen dan zouden de palingvangsten ook niet zo goed zijn.

Er werd ons wel aangeraden om zout te strooien. Niet tegen de vorst of zo maar door het strooien van zout krijgt de vis een dikke beschermende slijmlaag. De kwetsuren die ze opliepen tijdens de paai herstellen ook vlugger.

Een andere troost is dat er eigenlijk nergens goed vis gevangen wordt. Als je de resultaten bekijkt van wedstrijden op openbare waters is het bedroevend. Bijv de beker van vlaanderen. Als je dat vergelijkt met de vangsten bij ons dan kunnen we stellen dat er nog redelijk gevangen wordt bij ons.

Tweede troost is dat we nog een paar honderd kg zomerbrasem besteld hebben. Hopelijk kan die de boel terug in gang trekken als die geleverd wordt.

Derde troost is dat er weinig vis dood ligt.

Anderzijds zijn we ook superverwend. Als je hoort dat er tijdens de week leden zijn die 50, 60, 70 brasems vangen. Dan kan ik zeggen dat dit niet kan blijven duren. Duren is een mooie stad maar blijven duren is iets anders. Een wedstrijd waar je moeite moet doen om vis te vangen kan ook plezant zijn. Diegene die wint zal altijd tevreden zijn eer hij nu 50 kg vangt of 5 kg. We gaan daar moeten leren mee leven, tenzij het tij keert.

Niet alleen het visbestand en de leden zijn voor het bestuur van de Molenvissers belangrijk maar ook de sponsors.

Dit jaar kunnen we terug rekenen op de milde sponsoring van Hengelsport ’t Visserken uit Zedelgem, Bieren Verschaeve uit Snellegem, Aquality, onze visleverancier en Carp Cube  uit BRUGGE. We bedanken in ieder geval de milde sponsors.

Hierna bekijken we nog eens kort de uitslagen van de eerste wedstrijden. Die kun je ook steeds raadplegen op de website of in de kantine.

 

 2. Wedstrijdnieuws.

 

a. Algemeen

 

Aan de wedstrijdreglementen is er dit jaar niet veel veranderd. Er wordt nog altijd gevraagd dat de vissers op nr 26 en 52 mee helpen met wegen. Tot nu toe is dat allemaal vlot verlopen en we danken de vissers voor hun begrip en medewerking. De enigste wijziging die werd ingevoerd is dat snoek en snoekbaars niet meer meetellen als vangst tijdens de wedstrijden. Deze vissen moeten onmiddellijk teruggezet worden. Een roofvis in een leefnet zetten is vragen om problemen en om die reden…

 

b. Wintercriterium

 

Het wintercriterium werd dit jaar nog spannender dan vorig jaar. Twee vissers die eindigen met 3 punten. Er mag gerust gezegd worden dat ze elkaar waard zijn. Geert Devlaeminck trekt echter met een totaal gewicht van 121 kg over vier wedstrijden aan het langste eind. Rene Wielfaert moet genoegen nemen met een dikke 105 kg. Geert Geerlandt wordt derde met vier punten. Proficiat aan het podium.

 

c. Vaste stok

Bij de vaste stok zijn ondertussen reeds drie wedstrijden beslecht. Rudi Claeys staat autoritair op kop met twee punten. Hij wordt gevolgd door Gilles Dehem en Benny Lamproye die elk vier punten tellen.  Gezien er nog drie wedstrijden te gaan zijn kan nog van alles gebeuren.

 

d. Palingvissers

 

Ook de palingvissers hebben er al twee wedstrijden op zitten en hier is zelfs de koning 2017 al gekend.  Andreas Wallaert mag zich dit jaar koning paling noemen. Hij liet de vorige koning Eddy Hubrechsen  achter zich. Op het koningschap werd maar eventjes 6,5 kg paling gevangen door 8 deelnemers. De palingvangsten zijn in ieder geval stukken beter dan verleden jaar.  De eerste wedstrijd werd gewonnen door Kenny Vercaemst en de tweede door Bryan Decoorne. In het tussenklassement staat Kenny Vercaemst  op kop met zes punten.

 

e. Match

Hier zijn al drie wedstrijden gevist. De wedstrijden werden respectievelijk gewonnen door Georges Vandenbroucke, Jean Pierre Vanderstukken en Geert Geerlandt. In het tussenklassement staat Geert Geerlandt momenteel op kop met drie punten. Geert Devlaeminck telt vier punten en dan volgt een drietal met zes punten: Georges Vandenbroucke, Kim Verhaeghe en Bjorn Vanhooren.

 

f. 50 plus – mindervaliden

Bij de 50-plussers zijn ook al twee wedstrijden gevist. De eerste werd gewonnen door Depuis Dirk   met 38 kg en de tweede door Eddy Seynaeve met 21,7 kg. Van een tussenklassement kunnen we hier moeilijk spreken.  Met nog drie wedstrijden te gaan ligt alles uiteraard nog open.

 

g.  Karpervissers

 

Zoals elk jaar worden dit jaar naast de karpermarathon ook karperwedstrijden ingericht. Dit jaar zijn er twaalf deelnemers. Er worden vijf wedstrijden gevist zodat ook de karpervissers een volwaardige competitie hebben. De eerste wedstrijd werden gewonnen door Benjamin Vanhoornweder met net geen 50 Kg. Kenny Craeye werd tweede met 31 Kg.

 

3. Marathon 2017

 

Naar jaarlijkse gewoonte gaat de koppelmarathon dit jaar door op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus 2017. Dit jaar wordt de koppelmarathon voor de 33 ° maal georganiseerd. De inschrijvingen vinden plaats op zondag 18 juni 2017 vanaf 10 uur in de kantine. Dit jaar is er  terug 1000 € prijzengeld voorzien met dank aan de Taxibond voor hun milde sponsoring. We vissen terug van 15 tot 15 Hr. De trekking zal plaats vinden om 11 uur en vanaf 12 uur kunnen de deelnemers zich installeren. Door de verschuiving van de uren zullen er ook minder wegingen zijn. Er wordt gewogen om 21 Hr , om 6 uur, om 10 Hr en 15 Hr.De prijzen bij de tussenwegingen blijven behouden. Zij die willen inschrijven met een team van drie man mogen dit. Let wel er mogen maximum slechts twee vissers tegelijkertijd aan het vissen zijn.

Of je met twee vist of met drie dat is jullie eigen keuze. Mogen we de deelnemers vragen te willen betalen bij inschrijving  ofwel door overschrijving op onze rekening. (BE 82 0689 0185 1968) met vermelding deelname marathon + je naam. Wie niet betaald heeft op 16/7/2017 wordt geschrapt van de deelnemerslijst.

Indien je het niet ziet zitten om 24 Hr op je viskist te zitten hopen we je in ieder geval te mogen begroeten om een ribbetje of een worst te komen eten. De dames kunnen bij ons terecht op zaternamiddag voor een kopje koffie met pannenkoek. Dit alles aan zeer democratische prijzen. Houd er rekening mee dat we dit jaar terug zullen werken met bonnetjes. We vragen U om het nodige kleingeld te willen meebrengen, altijd gemakkelijk.

 

5. Allerlei weetjes

 

-inschrijving avond feederwedstrijd vanaf 18/6/2017 in de kantine. Wees er op tijd bij. Slechts 30 deelnemers toegelaten. Inlichtingen: Roels Ignace ((:0475/56.26.82) of op onze website www.molenvissers.be.

-inschrijving voor de karpermarathon zal gebeuren op 8 Juli 2017 om 20 uur tijdens de palingwedstrijd. Wil je er bij zijn, zorg dan dat je aanwezig zijt op de inschrijving.

 

-We vragen nogmaals om de buren niet te storen en geen vuilnis achter te laten langs te vijver. Als je ‘ avonds hengelt ga dan niet op de plaatsen zitten waar de buren wonen. Er is meestal plaats genoeg om ergens anders te zitten. Gooi ook geen dode vissen in de grasberm of beek. Achter de vijver is een put waar je met dode vist terecht kunt.

-de Molenvissers ook terug te vinden op Facebook op de pagina Molenvissers.