VZW DE MOLENVISSERS                                                                                           Jabbeke,01/6/2016

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

Tf:    050/20.16.56

Website: www.molenvissers.be

Email: molenvissers@pandora.be

 

Aan de leden van de VZW DE MOLENVISSERS

 


1. Inleiding

Dat het “runnen” van een visclub steeds moeilijker zal worden dat weten we al langer dan gisteren en vandaag. De beroepsvissers in Nederland vissen de grote meren leeg en hiertegen komt heel fel protest. Hierdoor wordt brasem een zeldzaamheid. Er zijn reeds clubs die “achter het net” gevist hebben en die geen brasem geleverd kregen. Wij mogen van geluk spreken en konden nog een flinke portie brasem uitzetten deze winter. Er zijn inderdaad een paar vissen gestorven maar dit is geen ramp. Uit de uitslagen van de wedstrijden blijkt dat er nog voldoende vis op onze vijver zit om mooie wedstrijden te organiseren. Als je met 20 kg vis al niet meer in de prijzen vist dan zegt dit genoeg. We moeten echter waakzaam zijn en onze vis goed verzorgen om ons visbestand zo veel mogelijk in eer te houden. Dit wil zeggen de vissen bijvoeren, geen leefnetten gebruiken en vooral de vis weidelijk behandelen. Niet vastnemen met een handdoek, niet op de grond leggen, geen stenen in het leefnet enz. Indien er geen brasem meer kan geleverd worden zullen we op andere soorten moeten terugvallen en dat is al op veel vijvers het geval. Er wordt gezocht naar een sterke vis, die tegen een stootje kan en “aalscholverbestendig” is. Dan is er maar één soort die hiervoor in aanmerking komt en dat is karper. Zo lang het kan zijn we niet van plan van onze vijver een “carpodrome” te maken. We rekenen er op dat we via onze visleverancier nog een tijdje aan de nodige portie brasem zullen geraken.

De stormloop op het wedstrijdgebeuren is iets verminderd in vergelijking met vorig jaar.  Vorige jaar zagen we ons verplicht om vooraf inschrijvingen te doen. Dit jaar hebben we dit herhaald omdat dit voor iedereen het gemakkelijkst is. Akkoord het is een flinke hap uit sommigen hun budget als je je lidkaart en wedstrijden in het begin van het jaar moet betalen doch anderzijds moet je de rest van het jaar je geldbeugel niet meer openen om deel te nemen aan de wedstrijden. Zoals de Nederlanders zeggen: “ieder voordeel heb zijn nadeel. Dit jaar doen om en bij de dertig deelnemers mee in elke discipline, wat voor een mooie bezetting van de wedstrijd zorgt en ook voor goede resultaten. Ook het ledenaantal is niet sterk verminderd in vergelijking met verleden jaar. Dat de controles hun vruchten afwerpen is een feit, met dank aan voornamelijk Didier en Jan. Het “zwartvissen” (vissen zonder vergunning) is al fel verminderd en we stellen vast dat de meeste leden spontaan hun vergunning bovenhalen als één van de bestuursleden of controleurs langskomt. Dat stemt tot ieders tevredenheid.

Niet alleen het visbestand en de leden zijn voor het bestuur van de Molenvissers belangrijk maar ook de sponsors.

Dit jaar kunnen we terug rekenen op de milde sponsoring van . Hengelsport ’t Visserken uit Zedelgem, Bieren Verschaeve uit Snellegem, Aquality, onze visleverancier en Carp Cube  uit BRUGGE. We bedanken in ieder geval de milde sponsors.

Hierna bekijken we nog eens kort de uitslagen van de eerste wedstrijden. Die kun je ook steeds raadplegen op de website of in de kantine.

 

 2. Wedstrijdnieuws.

 

a. Algemeen

Aan de wedstrijdreglementen is er dit jaar niet veel veranderd. Op verzoek van de vaste stok vissers telt het koningschap vaste stok mee als wedstrijd in de reeks voor de vaste stok. Dit wil dus zeggen dat het kampioenschap vaste stok gevist wordt over zes wedstrijden waarvan men er twee mag laten vallen. Enkel zij die ingeschreven zijn voor de wedstrijden vaste stok mogen deelnemen aan het koningschap. Er wordt nog altijd gevraagd dat de vissers op nr 26 en 52 mee helpen met wegen. Tot nu toe is dat allemaal vlot verlopen en we danken de vissers voor hun begrip en medewerking.

 

b. Wintercriterium

 

Door de puntentelling werd het dit jaar een spannende bedoening in het wintercriterium. Zowel Kim Verhaeghe als Geert Geerlandt eindigden met zes punten na vier wedstrijden. Kim ving een kleine 10 kg meer dan Geert en wordt zo winterkampioen 2015-2016. Ludo Rosseel kwam een puntje te kort en wordt mooi derde. Proficiat aan het podium.

 

c. Vaste stok

 

Bij de vaste stok zijn ondertussen reeds twee wedstrijden beslecht. Bjorn Bonny en ikzelf (Ignace Roels) delen momenteel de eerste plaats met vijf punten. We worden echter achterna gezeten door een drietal die 6 punten heeft nl Joel Meersman, Pieter Adriaensen en Dirk Denolf. Gezien er nog vier wedstrijden te gaan zijn kan nog van alles gebeuren.

 

d. Palingvissers

 

Ook de palingvissers hebben er al twee wedstrijden op zitten en hier is zelfs de koning 2016 al gekend.  Peter Verplancke mag zich dit jaar koning paling noemen. Hij liet de vorige koning Kris Wallaert achter zich. De palingvangsten zijn in ieder geval stukken beter dan verleden jaar.  De eerste wedstrijd werd gewonnen door Eddy Hubrechsen en de tweede door Jan Nulens. In het tussenklassement staat Eddy Hubrechsen op kop met drie punten.

 

e. Match

 

Hier zijn al drie wedstrijden gevist. De wedstrijden werden respectievelijk gewonnen door Marnix Storme, Frans Schaep en Dirk Depuis. Frans Schaep staat eerste in het tussenklassement met twee punten. Marnix Storme en Ludo Rosseel hebben elk drie punten.  In de eerste en derde wedstrijd werd telkenmale meer dan 600 kg vis gevangen met gemiddelde vangsten per visser van 25 en 28 kg.

 

f. 50 plus – mindervaliden

 

Bij de 50-plussers zijn ook al twee wedstrijden gevist. De eerste werd gewonnen door Geert Geerlandt  met 50650 gr en de tweede door mezelf met 32500 gr. In het tussenklassement sta ik op kop met drie punten. Rene Wielfaert volgt met vier punten en een drietal met vijf punten zit ons verder op de hielen. Met nog vier wedstrijden te gaan ligt alles uiteraard nog open.

 

g.  Karpervissers

 

Zoals elk jaar worden dit jaar naast de karpermarathon ook karperwedstrijden ingericht. Dit jaar zijn er twaalf deelnemers. Er worden vijf wedstrijden gevist zodat ook de karpervissers een volwaardige competitie hebben. De eerste wedstrijd werden gewonnen door Jan Nulens en Bjorn Bonny werd tweede. De tweede wedstrijd was het net andersom. Bjorn en Jan delen in het tussenklassement de leiding met elk drie punten. Doch gezien Bjorn meer gewicht heeft staat hij aan de leiding. Kevin Sabbe is momenteel derde in de tussenstand.

 

3. Marathon 2016

 

Naar jaarlijkse gewoonte gaat de koppelmarathon dit jaar door op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus 2016. Dit jaar wordt de koppelmarathon voor de 32 ° maal georganiseerd. De inschrijvingen vinden plaats op zondag 19 juni 2016 vanaf 10 uur in de kantine. Dit jaar is er  terug 1000 € prijzengeld voorzien met dank aan de Taxibond voor hun milde sponsoring. Aan het reglement van de marathon wordt normaal gezien niets gewijzigd. Het is te zeggen er worden toch enkele nieuwigheden ingevoerd die hun weerslag zullen hebben op het reglement. We vissen namelijk van 15 tot 15 Hr. De trekking zal plaats vinden om 11 uur en vanaf 12 uur kunnen de deelnemers zich installeren. Door de verschuiving van de uren zullen er ook minder wegingen zijn. Er wordt gewogen om 21 Hr , om 6 uur, om 10 Hr en 15 Hr.De prijzen bij de tussenwegingen blijven behouden. Zij die willen inschrijven met een team van drie man mogen dit. Let wel er mogen maximum slechts twee vissers tegelijkertijd aan het vissen zijn.

Of je met twee vist of met drie dat is jullie eigen keuze. Mogen we de deelnemers vragen te willen betalen bij inschrijving  ofwel door overschrijving op onze rekening. (BE 82 0689 0185 1968) met vermelding deelname marathon + je naam. Wie niet betaald heeft op 17/7/2016 wordt geschrapt van de deelnemerslijst.

Indien je het niet ziet zitten om 24 Hr op je viskist te zitten hopen we je in ieder geval te mogen begroeten om een ribbetje of een worst te komen eten. De dames kunnen bij ons terecht op zaternamiddag voor een kopje koffie met pannenkoek. Dit alles aan zeer democratische prijzen. Houd er rekening mee dat we dit jaar terug zullen werken met bonnetjes. We vragen U om het nodige kleingeld te willen meebrengen, altijd gemakkelijk.

 

5. Allerlei weetjes

 

-inschrijving avond feederwedstrijd vanaf 19/6/2016 in de kantine. Wees er op tijd bij. Slechts 30 deelnemers toegelaten. Inlichtingen: Roels Ignace ((:0475/56.26.82) of op onze website www.molenvissers.be.

-inschrijving voor de karpermarathon zal gebeuren op 9 Juli 2016 om 20 uur tijdens de palingwedstrijd. Wil je er bij zijn, zorg dan dat je aanwezig zijt op de inschrijving.

-We vragen nogmaals om de buren niet te storen en geen vuilnis achter te laten langs te vijver. Als je ‘ avonds hengelt ga dan niet op de plaatsen zitten waar de buren wonen. Er is meestal plaats genoeg om ergens anders te zitten.

-de Molenvissers zijn ook nog steeds  terug te vinden op Facebook op de pagina Molenvissers.