VZW DE MOLENVISSERS                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Jabbeke,1/6/2022

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

Tf:    050/20.16.56

Website: www.molenvissers.be

Email: molenvissers@pandora.be

 

Aan de leden van de VZW DE MOLENVISSERS

 


1.            Inleiding

 

Gelukkig geraken we stilaan uit de greep van de corona weg. De pandemie is nog niet gedaan en hier en daar hoor je nog wel eens van een bijzonder geval of een uitbraak maar we kunnen toch min of meer terug een “normaal” leven lijden.

Ja , wat is normaal? We zijn al blij dat we terug kunnen gaan werken zonder veel poespas en dat we nu en dan aan een viswedstrijdje kunnen meedoen. Over de energieprijzen en de stijgende consumptieprijzen zullen we het nu maar niet hebben.

We hebben het wedstrijdseizoen kunnen aanvangen zoals vroeger maar daar straks meer over.

 

Ook dit jaar werden we niet gespaard. Nadat ziektes twee jaar na elkaar ons karperbestand zwaar aangetast hebben was de brasem dit jaar aan de beurt. Een bacteriële infectie sloeg toe en het brasembestand werd voor een deel uitgedund. Veel kun je niet doen tegen dergelijke ziektes. De vijver ontsmetten en een antibioticakuur gedurende tien opeenvolgende dagen. De vijver ontsmetten gebeurt met ontsmettingsstof die opgelost wordt in water en met de boot over de vijver verdeeld wordt. Antibiotica wordt voorgeschreven door de veearts. Met het poeder maak je een papje en dit papje meng je onder 10 kg korrels. Deze laat je opdrogen en de dag erop verdeel je de korrels over de vijver. Dergelijke ingrepen kosten al vlug 700 euro. Goedkoop is het dus niet om maar van het verlies aan vis niet te spreken. Gelukkig is ons werk niet vruchteloos gebleven en is de infectie momenteel terug gedrongen. Om die reden dringen we er nogmaals op aan om je netten (schepnet en leefnet) heel goed te laten drogen voor je er mee naar een ander water gaat. Door de netten te drogen sterven alle bacteriën af. Je materiaal ontsmetten is natuurlijk nog altijd beter.

 

 

 2. Wedstrijdnieuws.

 

a. Algemeen

 

Aan de wedstrijdreglementen is weinig veranderd. We starten steeds met twee leefnetten en gooien per net om en om een gevangen vis in het net. Maximum 15 grote vissen per net. Dit is niet om het bestuur te plezieren maar in het belang van de vis. Laat U net ook VOLLEDIG in het water zitten tot na de doortocht van de wegers. Je net optrekken en de vis enkel in de laatste twee ringen laten zitten in afwachting van de weging wordt NIET gedaan. Stellen we dit vast dan wegen we je vangst niet meer.

Nieuw is ook dat ook bij de 50 plus en match het koningschap mee telt als een gewone wedstrijd.

Ondertussen zijn er al wat wedstrijden gevist en konden we hier en daar al een tussenklassement opmaken.

 

 

c. Wintercriterium

 

Het werd een spannende bedoening tot de laatste wedstrijd. Met drie eindigden we op 6 punten, ikzelf Ignace Roels, Joel Meersman en Franky Vanwynsberghe. Dan is het het grootste gewicht die telt en hier was ik in het voordeel met 44,86 kg , Joel tweede met 37,07 kg en Franky die derde werd met 31,14 kg.

 

c. Vaste stok

 

Er werden drie wedstrijden vaste stok gevist. De eerste werd gewonnen door Frankie Vanwynsberghe, tweede door mezelf en de derde door Geert Geerlandt. In het tussenklassement staat Manuel Denaeghel op kop met 9 punten, Frankie Vanwynsberghe volgt op 11 punten en Joel Meersman telt 12 punten. Er volgen nog 4 wedstrijden en er kan dus nog van alles gebeuren. Men mag de twee slechtste uitslagen laten vallen. Het tussenklassement is opgemaakt zonder aftrek van de slechtste wedstrijden uiteraard.

 

d. Palingvissers

 

Er werden reeds twee wedstrijden gevist bij de paling. In tegenstelling tot vorige jaren wordt dit jaar wel massaal paling gevangen. Beide wedstrijden werden gewonnen door Bryan Decoorne die in het tussenklassement met 2 punten ook de leiding neemt.

Ook werd het koningschap reeds gevist. Jan Nulens mag zich nog eens voor een jaartje koning paling noemen. Met niet minder dan 2945 punten wist hij de twaalf uur durende wedstrijd te winnen voor zijn boezemvriend Kevin Sabbe. Peter Verplancke werd netjes derde.

Volgend jaar stemmen we de violen gelijk met Eernegem zodat de palingwedstrijden niet op elkaar vallen in Snellegem en Eernegem. Op de vergadering eind mei is ook beslist om over te gaan tot de bestelling van 50 kg paling. De paling is ondertussen ook besteld.

 

e. Match

 

Ook hier reeds drie wedstrijden voorbij waaronder het koningschap.

 

De wedstrijden werden gewonnen door Rony Vanryckeghem, Pieter Adriaensen en Ronny Claeys. Ronny Claeys mag zich dit jaar koning match-feeder noemen. In het tussenklassement staat Georges Vandenbroucke op kop met drie punten en dan volgen maar liefst vier vissers met 5 punten: Rony Vanryckeghem, Pieter Adriaensen, Geert Geerlandt en Jean Pierre Vanderstukken.  Hier worden zes wedstrijden gevist en tellen de vijf beste uitslagen mee voor het eindklassement. Het tussenklassement werd opgemaakt op basis van de twee beste wedstrijden.

 

f. 50 plus – mindervaliden

 

Bij de 50 plus zijn nog maar twee wedstrijden gevist. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Georges Vandenbroucke , de tweede door Johan Debacker. Johan Debacker staat aan de leiding met twee punten, Georges tweede met vier punten en Herman Rammant en Ronny Claeys volgen op 5 punten. Er zijn nog heel wat wedstrijden te vissen en er kan dus nog veel veranderen.

 

g.  Karpervissers

 

Bij de karper werd slechts één wedstrijd gevist. Deze werd gewonnen door Lander Monstrey. Er wordt ingeschreven voor de karpermarathon op de tweede karperwedstrijd nl op

4 juni 2022 om 18uur in de kantine. Eddy Deblauwe doet deze inschrijving.

 

3. Overige wedstrijden

 

Naast de “reguliere”  competitie zijn er ook nog een aantal koppelwedstrijden en andere wedstrijden ingericht.

De regel is dat de inschrijving voor deze wedstrijden begint één maand voor de wedstrijd zelf. Op die manier willen we iedereen de kans geven om deel te nemen aan deze wedstrijden.

 

Laten we echter eerst beginnen met een open feederwedstrijd. Deze gaat door op maandag 20 juni 2022. Deze wedstrijden werden vroeger ingericht door Eddy Seynaeve en thans door Geert Geerlandt en Albert Peeters. Inleg 5 euro en indien je geen vergunning hebt nog eens vijf euro voor de dagvergunning. Er wordt gevist van 11 tot 16 Hr. Enkel feeder en method toegelaten. Alle voer en aas dient met de korf te worden gebracht.

 

Op 19 juli 2022 is er een avondfeederwedstrijd. Aan deze wedstrijd kunnen enkel leden deelnemen. Er worden 30 deelnemers toegelaten. Er kan ingeschreven worden door storting op de rekening BE 82 0689 0185 1968 met vermelding van je naam +avondfeeder. De inleg bedraagt 10 Euro.

De wedstrijd begint om 15 uur en eindigt om 20 uur. Trekking van de nummers om 13 uur in de kantine.

Inlichtingen: Roels Ignace ((:0475/56.26.82) of op onze website www.molenvissers.be.

 

Tenslotte is er op woensdag 24 augustus 2022 ook nog een koppelwedstrijd voor 50 plussers.

Er wordt gevist van 11 tot 16 Hr. Enkel toegankelijk voor leden. Er kan ingeschreven worden vanaf de avondfeeder. Inleg 10 euro per koppel.

 

4. Marathonvissing

 

In plaats van een 24 uur durende koppelmarathon organiseren we op zaterdag 30 juli een koppelwedstrijd van 8 uur ‘s morgens tot 19 uur ’ s avonds. Dus 11 uur. Het is een koppelwedstrijd waaraan enkel leden mogen deelnemen. Alle hengelwijzen zijn toegelaten. Er zijn ook geen voerbeperkingen. De koppels bestaan uit twee vissers die minimum 1,5 meter uit elkaar zitten. Er worden maximum 22 koppels toegelaten. Zodoende kunnen we tussen de koppels telkens een vrije plaats laten. Om 13 uur is er een tussenweging en mag terug zwaar gevoerd worden. Bij verschijnen van deze nieuwsbrief kunt U inschrijven via mail en storten op de rekening.BE 82 0689 0185 1968 50 euro per koppel. Geef per mail ook beide namen van de deelnemers door. Hebt U geen mail dan kunt U ook bellen of bij voorkeur een sms zenden naar de voorzitter. U bent pas ingeschreven voor de wedstrijd wanneer U betaald hebt.

Het inleggeld wordt volledig verdeeld over tien geldprijzen. Eén op de twee deelnemers heeft dus prijs. CARCUBE zorgt ook voor een mooie prijzentafel .

Zij die verleden jaar meegedaan hebben weten dat dit dik in orde was.

Met dank aan Ludovic.

Na de wedstrijd , om 20 Hr komt een mobiele frituur om de hongerigen te spijzen. In je inschrijvingsgeld is een pak friet, saus naar keuze en 2 snacks naar keuze inbegrepen.  Er is keuze uit tien verschillende snacks. (frikandel, viandel, boulet, brochet, kaaskroket, garnaalkroket, bitterballen, lookworst enz.

We zoeken ook nog twee vrijwilligers die NIET deelnemen aan de wedstrijd en die bereid zijn om de weging te doen om 13 Hr. Zodoende moeten we de wedstrijd niet onderbreken en kunnen de vissers (en bestuursleden) doorvissen. We zullen U hiervoor dankbaar zijn en voorzien van de nodige spijs en drank. Wie hiervoor begerig is mag zich aanmelden bij het bestuur.

 

5. Allerlei weetjes

 

Aan het algemeen reglement is er slechts één wijziging aangebracht dit jaar. We willen er nog even aan herinneren dat vissen op snoek verboden is tussen 1 juni en 31 augustus.

 

 

-de Molenvissers ook terug te vinden op Facebook op de pagina Molenvissers. Hier zal ook informatie verschijnen met betrekking tot inschrijvingen en wedstrijden. Van zodra de inschrijving voor een wedstrijd vol is zal dit verschijnen op de facebookpagina.

 

Het bestuur dringt er nogmaals op aan om na je vissessie al je vuilnis, papiertjes, blikken enzovoort terug naar huis mee te nemen. We zullen zeer streng optreden tegen de vervuilers die hier geen rekening mee houden. We vragen nogmaals aan de rokers om hun sigarettenpeuken in een blik of doosje te doen en die niet achteloos in het water te gooien of op de grond. Of gooi je die thuis ook op de grond, in je living, tuin,….?