VZW DE MOLENVISSERS                                                                                           Jabbeke,31/05/2019

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

Tf:    050/20.16.56

Website: www.molenvissers.be

Email: molenvissers@pandora.be

 

Aan de leden van de VZW DE MOLENVISSERS

 


  1. Inleiding

 

Goed weer dat hebben we nodig. Van de opwarming van de aarde waarover zoveel te doen is heb ik nog niet veel gemerkt. De mensen lopen al snotteren en hoesten rond en snakken naar een beetje warmte en zon. Ook de vis snakt naar de warmte want op het ogenblik dat ik deze brief schrijf heeft de vis nog “niet afgelegd”. Aan vissers hebben we dit jaar zeker geen gebrek. Waar veel mensen samenkomen moet er een beetje structuur en moeten er regels zijn en we merken op dat het respect bij sommigen ver te zoeken is. Respect voor je medevissers , respect voor het bestuur en de bestuursleden die zich dagelijks inzetten om jullie de kans te bieden te hengelen op een prachtig water en respect voor de vissen. We gaan hier aan werken en gaan strenger optreden tegen mensen die het niet goed menen met de visserij of die geen respect hebben voor de vis. Zeker bij de karpervissers valt er één en ander te zeggen. Nee ik heb niets tegen de karpervissers want recent heb ik zelf mijn eerste karpers gevangen en het karpervissen bevalt me. In die zin werd het karperreglement welke dateerde van 2008 in een nieuw kleedje gestoken. Dit was nodig want we moeten mee met onze tijd.

We stelden ook vast dat er mensen komen karpervissen zonder onthaakmat. Dit kan totaal niet. Wie geen mat mee heeft of zijn mat niet gebruikt krijgt één maal een verwittiging. Bij de tweede verwittiging word je de toegang tot de vijver verboden en wordt je vergunning vernietigd. We zijn verplicht om het zo te doen anders geraken we nergens en doet iedereen zijn zin, zonder respect voor de vis. Als je karpert zet een emmer water klaar om de gelande vis nat te maken. Een “opplooibaar” emmertje kun je overal vinden. Laat de vis zo kort mogelijk uit het water. Wil je een foto nemen of de vis wegen dan mag dit gerust maar leg je materiaal klaar en zorg er voor dat de vis zo snel mogelijk op een rustige manier kan terug gezet worden en dit zonder gooien of stampen naar de vis. Als we dit vaststellen mag je onmiddellijk vertrekken. Derde punt is de afstand en richting waarin gevist wordt. Zit je op de hoge kant werp dan niet voorbij de pompen. Er zitten ook vissers aan de lage kant en die zien hun stek ook niet graag verstoord door een “ver – werper”. Het heeft geen zin om over de helft van de vijver te gaan vissen. Idem voor het vissen in de hoeken. Als je er niemand mee hindert is dat geen probleem. Als je echter een ganse hoek voor je zelf claimt en de anderen hindert is dit wel een probleem. Vang je als karpervisser een brasem schep die dan met  je net en zet die op een rustige manier terug. Aan je lijn schudden tot de vis zijn lippen uitscheuren is “not done”. (ook al persoonlijk gezien in het verleden).

Neem ook nooit een vis vast met een handdoek of vod. Dit is zeer nadelig omdat de schubben van de vis hierdoor verbranden.

Bewaak ook je hengels of blijf bij je karperhengels als je vist. Een zender is een groot gemak en geeft je enige bewegingsruimte om eens tot bij je buur te gaan. Wie echter op de hoge kant zit te vissen en op zijn gemak eens naar de kantine gaat kan dit doen op voorwaarde dat hij zijn hengels uit draait. Het gaat niet op dat je op meer dan 100 meter van je stokken bent en dan een run krijgt. De vis heeft zich al lang vast gezwommen tegen dat je aan je visstek bent en dit met de nodige gevolgen. Wie te ver van zijn stokken verwijderd is krijgt een verwittiging. Tweede verwittiging …… je kent het ondertussen al.

 Ook de witvissers die eens een karper vangen aan de feeder of vaste hengel vragen we in de mate van het mogelijke een onthaakmat te willen gebruiken. Ik denk dat we het mooiste karperbestand hebben van alle vijvers in de omgeving. Willen jullie blijven genieten van deze mooie visserij dan zal toch één en ander moeten veranderen. Ik denk dat wij zeer gemakkelijk en tolerant zijn tegenover de vissers. Alle methoden en technieken zijn toegelaten. Ga maar eens vissen in betaalwaters dan zul je vlug weten hoe het zit. Bepaalde lijndiktes zijn verboden. Lead core mag je niet gebruiken ook bepaalde rigs zoals bijv chod rig zijn uitgesloten. Voeren met pellets en korrels die je ter plaatse moet kopen. Er moet meestal ook weerhaakloos gevist worden. Bij ons wordt daar allemaal niet over “gezeverd” maar in ruil vragen we toch wat respect en discipline aan de dag te willen leggen.

Een ander heikel punt waar ik wil blijven op hameren is het laten rondslingeren van vuil en afval. Als er afval op je visplek ligt , ook al is dat niet van jou neem dit mee of ruim dit op.  Aan de kantine staat een vuilnisbak waar je met de afval terecht kunt. Laat aub geen nylon of gevlochten lijn slingeren en zeker geen montages zoals ik de laatste weken al meerdere malen heb meegemaakt. Watervogels en eenden kunnen hierin verstrikt geraken. Laatst een onderlijn met boilie aangetroffen aan de waterkant. Dit maal van een feedervisser. Heb je al eens nagedacht als er iemand met zijn hondje komt wandelen. Wat is er lekkerder voor een hondje dan een boilie of een pellet. Ik mag het niet gedroomd hebben dat mijn hond een boilie met haak en weerhaak en heel de klerezooi binnen slokt. En zeg nu niet dat die hondebaas en die hond daar niets verloren heeft aan onze vijver. Als je zo denkt heb je bij ons ook niets meer verloren en mag je opkrassen. Misschien krasse taal maar het is nodig dat sommigen eens goed wakker geschud worden. Die doet wat hij moet doen en handelt volgens de reglementen zal geen problemen hebben.

Misschien hebt U het ook al vernomen dat er momenteel in de regio Gent (Blaarmeersen) een ernstige karpersterfte aan de gang is. We gaan voorlopig nog niemand verplichten zijn netten voor het vissen te ontsmetten. Maar indien U toch op dergelijke waters gaat vissen en daarna bij ons komt vissen vragen we toch dat U de nodige voorzorgen zou nemen. Je netten heel goed laten drogen kan er al voor zorgen dat veel bacteriën de geest geven. Je netten ontsmetten is natuurlijk altijd beter.

 

Einde van de donderpreek.

We vissen ook nog wedstrijden en willen daar ook nog een woordje over zeggen. Vooraleer we over gaan tot het wedstrijdnieuws vermelden we dat we dit jaar terug kunnen rekenen op de milde sponsoring van Hengelsport ’t Visserken uit Zedelgem, Bieren Verschaeve uit Snellegem, Aquality, onze visleverancier en Carp Cube  uit BRUGGE. We bedanken in ieder geval de milde sponsors.

Hierna bekijken we nog eens kort de uitslagen van de eerste wedstrijden. Die kun je ook steeds raadplegen op de website of in de kantine.

 

 2. Wedstrijdnieuws.

 

a. Algemeen

 

Aan de wedstrijdreglementen is er dit jaar niets veranderd. Er wordt nog altijd gevraagd dat de vissers op nr 26 en 52 mee helpen met wegen. Dat verloopt allemaal heel vlot en we zijn blij dat we bij de weging meer dan eens spontaan hulp krijgen van de vissers.

 

b. Wintercriterium

 

Het wintercriterium werd dit jaar terug een spannende bedoening. Fernand Bonte wint met 3 punten. Beter kan je niet scoren. Drie maal je sector winnen.   Geert Devlaeminck wordt tweede met 5 punten en Ludo Rosseel moet dit jaar tevreden zijn met een derde plaats en zes punten.

 

c. Vaste stok

 

Bij de vaste stok zijn ondertussen reeds drie wedstrijden beslecht. Pieter Adriaensen staat op kop met twee punten. Hij wordt gevolgd door Dieter Hermy en Ronny Claeys die elk drie punten tellen.  Gezien er nog vier wedstrijden te gaan zijn kan nog van alles gebeuren. Men mag twee wedstrijden laten vallen. De trekking voor de wedstrijden vaste hengel zal voortaan ook om 9 Hr plaats vinden. Hou hier rekening mee en zorg dat je op tijd bent.

 

d. Palingvissers

 

Ook de palingvissers hebben er al twee wedstrijden op zitten en hier is zelfs de koning 2019 al gekend. Tijdens de palingwedstrijden wordt flink wat paling gevangen, hopelijk blijft dit zo. Er moet in ieder geval nog honderd kg paling uitgezet worden. Die hebben jullie nog te goed.

Kenny Vercaemst is dit jaar koning paling. Op het koningschap werd maar eventjes 4,780 kg paling gevangen door 9 deelnemers.

De eerste wedstrijd werd gewonnen door Bryan Decoorne Hubrechsen  en de tweede door Peter Verplancke. In het tussenklassement staat Jan Nulens   op kop met zeven punten. Bryan Decoorne en Gregory Vanbesien hebben 8 punten.

Jammer dat er zo weinig deelnemers zijn. De palingvissers zijn nochtans een leuke bende en voor en na de wedstrijden zit de sfeer er meestal goed in. Ook ons bestuurslid Eddy Deblauwe doet zijn best om alles in goede banen te leiden en te zorgen voor de nodige “catering”.

 

e. Match

 

Hier zijn al drie wedstrijden gevist. De wedstrijdwinnaars zijn Rik Deketelaere, Patrick  Hoens en Fernand Bonte. In het tussenklassement staan vier man met vier punten nl Rene Wielfaert, Patrick Hoens, Jean Pierre Vanderstukken en Geert Geerlandt. Het puntenverschil tussen de eerste in het tussenklassement en de tiende bedraagt slechts drie punten. Het belooft hier zeker nog een spannende strijd te worden om de kampioenentitel.

 

f. 50 plus – mindervaliden

 

Bij de 50-plussers zijn ook al twee wedstrijden gevist. Ja hoor , de eerste werd gewonnen door Fernand Bonte  met 30 kg en de tweede door Geert Geerlandt. Van een tussenklassement kunnen we hier moeilijk spreken.  Met nog vier  wedstrijden te gaan ligt alles uiteraard nog open. Albert Peeters die twee maal zijn sector won staat op de kop met twee punten. Fernand Bonte staat tweede met vier punten en Rene Wielfaert en Mario Beun staan derde en vierde met zeven punten.

Ondertussen kan er ook ingeschreven worden voor de koppelwedstrijd 50 plus, gesponsord door Aquality. Deze wedstrijd gaat door op woensdag 26 juni. De inschrijving is beperkt tot 22 koppels.

 

g.  Karpervissers

 

Zoals elk jaar worden dit jaar naast de karpermarathon ook karperwedstrijden ingericht. Dit jaar zijn er 14 deelnemers. Er worden vijf wedstrijden gevist zodat ook de karpervissers een volwaardige competitie hebben. De eerste wedstrijd werden gewonnen door Rudi Vanfleteren met 21,940 kg. Dries Rondelez werd tweede met 17,790 kg.

 

g.  Koppelwedstrijd Carp Cube

 

Wat zwarte zondag was voor de verkiezingen was bij ons zwarte zaterdag voor de koppelwedstrijd Carp Cube. De vis was volop aan het paaien en liet het totaal afweten om te bijten. Slechts 144 kg met 44 vissers, niet echt om mee te boffen. De wedstrijd werd gewonnen door Rene Wielfaert en Herman Rammant met 17,45 kg, Frankie Van Wynsberghe en Ronny Vanryckeghem werden tweede met 17,06 gr. Derde werden Willy De Voogt en Johny Swaenepoel met 16,97 kg. We bedanken Ludovic van Carpcube voor de sponsoring.

 

3. Marathon 2019

 

Naar jaarlijkse gewoonte gaat de koppelmarathon dit jaar door op vrijdag 2 en zaterdag 3 augustus 2019 Dit jaar wordt de koppelmarathon voor de 35 ° maal georganiseerd. De inschrijvingen vinden plaats op zondag 9 juni 2019 vanaf 10 uur in de kantine. Dit jaar is er  terug 1000 € prijzengeld voorzien met dank aan de Taxibond en in het bijzonder Ivan Prodo voor hun milde sponsoring. We vissen terug van 15 tot 15 Hr. De trekking zal plaats vinden om 11 uur en vanaf 12 uur kunnen de deelnemers zich installeren. Door de verschuiving van de uren zullen er ook minder wegingen zijn. Er wordt gewogen om 21 Hr , om 6 uur, om 10 Hr en 15 Hr. De prijzen bij de tussenwegingen blijven behouden. Zij die willen inschrijven met een team van drie man mogen dit. Let wel er mogen maximum slechts twee vissers tegelijkertijd aan het vissen zijn.

Of je met twee vist of met drie dat is jullie eigen keuze. Mogen we de deelnemers vragen te willen betalen bij inschrijving  ofwel door overschrijving op onze rekening. (BE 82 0689 0185 1968) met vermelding deelname marathon + je naam. Wie niet betaald heeft op 21/7/2019 wordt geschrapt van de deelnemerslijst.

Indien je het niet ziet zitten om 24 Hr op je viskist te zitten hopen we je in ieder geval te mogen begroeten om een ribbetje of een worst te komen eten. De dames kunnen bij ons terecht op zaternamiddag voor een kopje koffie met pannenkoek. Dit alles aan zeer democratische prijzen. Houd er rekening mee dat we dit jaar terug zullen werken met bonnetjes. We vragen U om het nodige kleingeld te willen meebrengen, altijd gemakkelijk.

We zijn ook nog steeds op zoek naar medewerkers (vrijwilligers) voor de marathon. Wil U graag achter de schenkbank staan, wil U de mensen bedienen met een drankje, wil U helpen aan de opbouw of barbecue laat het ons dan zeker weten. We zijn vooral op zoek naar jonge gasten. Een compensatie voor het geleverde werk is steeds voorzien.

 

5. Allerlei weetjes

 

-inschrijving avond feederwedstrijd vanaf 18/6/2019in de kantine. Wees er op tijd bij. Slechts 30 deelnemers toegelaten. Inlichtingen: Roels Ignace ((:0475/56.26.82) of op onze website www.molenvissers.be.

 

-inschrijving voor de karpermarathon zal gebeuren op 8 Juli 2019 om 20 uur tijdens de karperwedstrijd. Wil je er bij zijn, zorg dan dat je aanwezig bentop de inschrijving.

-We vragen nogmaals om de buren niet te storen en geen vuilnis achter te laten langs te vijver. Als je ‘ avonds hengelt ga dan niet op de plaatsen zitten waar de buren wonen. Er is meestal plaats genoeg om ergens anders te zitten.

 

-Op vraag van enkele vissers zelf: willen de rokers onder ons hun peuken niet meer in de vijver gooien? We zullen U daar zeer dankbaar voor zijn. Doe je peuken in een oud maisblikje of potje. Heb je al eens nagedacht als er tien rokers aan de vijver zitten hoeveel peuken er per dag in de vijver vliegen? Thuis gooi je die toch ook niet in je eigen visvijver. Bedankt alvast.

-de Molenvissers ook terug te vinden op Facebook op de pagina Molenvissers.