VZW DE MOLENVISSERS                                                                                           Jabbeke,31/5/2012

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

Tf:    050/20.16.56

Website: www.molenvissers.be

Email: molenvissers@pandora.be

 

Aan de leden van de VZW DE MOLENVISSERS

 


1. Inleiding

 

Het is niet mijn bedoeling om het weerbericht voor te lezen, daarvoor bestaan er weermannen. We kunnen enkel vaststellen dat het voorjaar na een strenge en koude winterperiode heel goed begon. De vangsten waren ook prima. De maand april en ook een groot deel van de meimaand waren echter een “rampmaanden” op weergebied. Gedurende anderhalve maand zagen we amper de zon. En laat het nu juist in die maanden zijn dat de vis zich voortplant. Het koude weer heeft zeker geen goed gedaan aan de paai van de vissen. Een vis legt pas af als de temperatuur er ideaal voor is en in april en mei kunnen we moeilijk spreken van aangename temperaturen. Volgens mij is dat een van de redenen waarom de vangsten iets zijn teruggevallen. Anderen beweren dat er geen vis genoeg op onze vijver zit. Ik heb daar zo mijn bedenkingen over.Telefonisch contact met de milieucel van het VVHV leert ons dat de vangsten momenteel overal heel slecht zijn.

Om ons visbestand op peil te doen leveren we niet alleen tijdens de winter grote inspanningen om de aalscholvers weg te houden. We hebben ook twee gepassionneerde vissers de toestemming gegeven om de meervallen in onze vijver te bevissen. Deze mensen vissen vanop een bootje en enkel en alleen op meerval. De afspraak is dat zij de andere vissers niet hinderen. Tot nu toe hebben ze twee meervallen gevangen. De karpervissers moeten zich niet ongerust maken : deze mensen vissen niet op karper , enkel op meerval. Indien zich toch problemen zouden voordoen kunt U altijd de voorzitter opbellen. Ook het INBO (instituut voor natuur en bosonderzoek) heeft fuiken geplaatst in onze vijver en dit gedurende één dag. Dit resulteerde in de vangst van paling en jawel een meerval van 180 cm. Deze vis heeft een onderkomen gevonden op een private vijver.

In mijn voorwoordje wil ik ook nog eens onze sponsors bedanken. De sponsors zorgen er voor dat iedereen die prijs heeft één euro extra in zijn envelop krijgt. Onze bijzondere dank gaat hiervoor uit naar Hengelsport ’t Visserken uit Zedelgem, Bieren Verschaeve uit Snellegem en de Taxibond uit Oostende.

Hierna zullen we nog even kort de wedstrijduitslagen overlopen. Die kun je ook altijd raadplegen op de website of in de kantine.  

 

 2. Wedstrijdnieuws.

 

a. Algemeen

Aan de wedstrijdreglementen werd dit jaar niets gewijzigd. Enkel werd een wijziging doorgevoerd ivm de nachtvergunningen. Er mag mits de aanschaf van een nachtvergunning enkel tot 01.00 uur ’s nachts gevist worden.

 

b. Wintercriterium

Het wintercriterium werd dit jaar met groot overwicht gewonnen door Frans Schaep met 4

 punten. . Tweede werd Matthias Devriese met 21 punten, gevolgd door Ludo Rossel met 22 punten. Proficiat aan de top drie.

 

c. Vaste stok

Bij de vaste stok zijn nog maar twee wedstrijden beslecht. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Jacques Dhoop , de tweede door Joël Meersman. Proficiat. In de tussenstand hebben we een leidersduo met 7 punten nl Jacques Dhoop en Dirk Denolf. Benieuwd hoe het verder zal lopen.

 

d. Palingvissers

Ook de palingvissers hebben er al twee wedstrijden op zitten en hier is zelfs de koning 2012 al gekend.  Rogier Hollez is na een jaartje rust of moet ik zeggen een jaartje verbouwen helemaal terug. Hij werd koning paling 2012 voor Kevin Sabbe en Wim Vyncke. Proficiat Rogier. We mogen gerust zeggen dat er dit jaar al veel, heel veel paling werd gevangen. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Beun Mario met 1680 punten en de tweede wedstrijd door Tom Schutyser met 1113 punten. Tom neemt ook de leiding in het tussenklassement. Er zijn wel nog vier wedstrijden te gaan.

 

e. Match

De “matchman” in vorm is zeker Rudi Vanryckeghem. Met een 2° en 1° plaats staat hij absoluut op kop in het tussenklassement. Eerste achtervolger is Ludo Rosseel met 11 punten, gevolgd door een drietal met 12 punten. Proficiat Rudi.

We wijzen er nogmaals op dat er 15 meter uit de oever moet gevist worden ook met de “Jules”. Sommige deelnemers passen deze regel naar eigen goeddunken toe tot er eens iemand zal gediskwalificeerd worden. Wees sportief en leef het reglement na.

 

f.. 50 plus – mindervaliden

Bij de vijftigplussers een beetje hetzelfde verhaal als bij de match. De man in vorm is hier Luc Formesyn. Hij won de eerste wedstrijd en werd tweede in de tweede wedstrijd. Uiteraard neemt hij de leiding in het tussenklassement. We kunnen ook nog meegeven dat de tweede wedstrijd gewonnen werd door Johny Vaes, In het tussenklassement wordt Luc die drie punten heeft, gevolgd door Johny Swaenepoel met 8 punten en Herman Rammant met 10 punten.

 

h. Dames

Dank zij onze milde sponsors, LATESTE Erik Containers en zeevisgroothandel MEERSMAN Joel kunnen we dit jaar terug onze dameswedstrijd inrichten. Bedankt Erik en Joel. Ik zou zeggen , dames meld U aan, een prachtige prijzentafel staat dit jaar terug te wachten. De wedstrijd gaat dit jaar door op zondag 22 juli  van 13 tot 17 uur. Nieuw is dat op die dag ook de witviswedstrijd voor palingvissers doorgaat. De dames vissen dus samen met de palingvissers maar er is een afzonderlijk klassement en afzonderlijk prijzengeld voor beide reeksen.

 

i.  Karpervissers

Zoals elk jaar worden dit jaar naast de karpermarathon ook drie wedstrijden ingericht. Op de eerste wedstrijd waren er 6 deelnemers. De wedstrijd werd gewonnen door Benjamin Vanhoornweder met niet minder dan 62,5 kg karper. De volgende karperwedstrijd vindt plaats op 30 Juni 2012. Dat er flinke karpers op de vijver zitten daar kan ik van getuigen. Op 30 mei 2012 ving een nieuw lid Manuel Denaeghel een prachtige spiegelkarper van kop 16 kg. Bij mijn weten is dit de grootste karper die op onze vijver zit. Een prachtige gave vis. Van zodra ik de foto’s krijg van Manuel publiceer ik die op de website.

 

j.Wijziging reglementen

Dit jaar weinig of geen wijzigingen in het reglement.

De palingvissers mogen thans tijdens de wedstrijden met drie hengels vissen wat blijkbaar een succes was. Let wel enkel TIJDENS de wedstrijden. Laat U tijdens de week en buiten de wedstrijden niet betrappen op het vissen met drie hengels. Het bestuur is sportief en gaat op jullie verzoeken in. Wees dan ook sportief en respecteer de reglementen. We wijzen de palingvissers er ook nog op dat de trekking voor de wedstrijden paling plaats vindt om 18.30 uur, niet vroeger en niet later.

Een ander praktisch puntje : de meeste bestuursleden die aanwezig zijn op de wedstrijden vissen ook mee. Er werd overeengekomen om geen drank meer te schenken van zodra de trekking van de nummers begint. De bestuursleden die achter de bar staan moeten nog alles opruimen en kunnen pas dan hun materiaal klaar maken. Hou daar rekening mee. Iedereen maakt zich graag op zijn gemak klaar om de wedstrijd aan te vangen, ook de bestuursleden.

Tenslotte willen we er nog op wijzen dat voor alle bijzondere wedstrijden zoals koppelmarathon, koppel Girisport, feederwedstrijd vanaf heden zal gewerkt worden met een ontvangstbewijs van inschrijving. Als men inschrijft voor de wedstrijd (normaal gezien vanaf één maand ervoor) dan betaalt men en krijgt men een bewijs van inschrijving. Wie op de dag van de wedstrijd geen inschrijvingsbewijs kan voorleggen kan NIET deelnemen. Op deze manier worden alle discussies van al dan niet ingeschreven vermeden.

 

3. Marathon 2012

Naar jaarlijkse gewoonte gaat de koppelmarathon dit jaar door op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus 2012. De inschrijvingen vinden plaats op zondag 10 juni 2012 vanaf 10 uur in de kantine. Dit jaar is er € 850 prijzengeld voorzien met dank aan de taxibond voor hun milde sponsoring (100 Euro extra) Aan het reglement van de marathon wordt normaal gezien niets gewijzigd.

Mogen we de deelnemers vragen te willen betalen bij inschrijving  ofwel door overschrijving op onze rekening. (BE02 7755 4915 7740) met vermelding deelname marathon + je naam. Wie niet betaald heeft op 11/7/2012  wordt geschrapt van de deelnemerslijst.

Indien je het niet ziet zitten om 24 Hr op je viskist te zitten hopen we je in ieder geval te mogen begroeten om een ribbetje of een worst te komen eten. De dames kunnen bij ons terecht op zaternamiddag voor een kopje koffie met pannenkoek. Dit alles aan zeer democratische prijzen. Houd er rekening mee dat we dit jaar terug zullen werken met bonnetjes. We vragen U om het nodige kleingeld te willen meebrengen, altijd gemakkelijk.

 

4. Allerlei weetjes

-inschrijving avond feederwedstrijd vanaf 19/6/2012. Wees er op tijd bij. Slechts 30 deelnemers toegelaten.

-Wie zijn nieuwsbrief per post krijgt en toch een emailadres heeft wordt gevraagd een mail te sturen naar molenvissers@telenet.be . Het feit dat je de nieuwsbrief per post krijgt wil zeggen dat we niet Uw juiste mailadres hebben. Alvast bedankt voor de moeite.-Inlichtingen: Roels Ignace ((:0475/56.26.82) of op onze website www.molenvissers.be.