VZW DE MOLENVISSERS                                                                                 Jabbeke,5/6/2011

Hoge Vautestraat, 38

8210        ZEDELGEM

Tf:    050/20.16.56

Website: www.molenvissers.be

Email: molenvissers@pandora.be

 

Aan de leden van de VZW DE MOLENVISSERS

 


1. Inleiding

 

Niet dat het verleden jaar allemaal kommer en kwel was maar we kunnen toch zeggen dat we in 2011 beter bezig zijn dan in 2010. Het weer zit in ieder geval reuze mee. Ik denk dat we op de wedstrijden nog geen spatje regen gehad hebben.

Het ledenaantal is gestegen wat ons ook zeer verheugt. Vooral het aantal wedstrijdvissers is tot een recordhoogte geklommen. Dit brengt dan weer andere problemen met zich mee maar straks meer daarover. De vangsten zijn ook zeer goed tot super zelfs. Als je weet dat er elke wedstrijd meer dan 300 kg gevangen werd met uitschieters tot boven de 500 kg dan kan dat niet anders dan goed zijn. Op 21 mei 2011 organiseerden we het kampioenschap van West Vlaanderen voor minder validen. Hoewel er slechts acht deelnemers waren zagen we niets anders dan blije gezichten. Als ik zie hoe dergelijke mensen die gehandicapt zijn moeten “vechten” om een vis op het droge te krijgen en als ik dan zie hoe gelukkig ze zijn en dit zonder morren of zagen over een slechte plaats of nummer dan besef ik pas hoe gelukkig we zijn. Gelukkig dat we op een normale manier en als gezonde mens een vis kunnen vangen. Dan besef ik ook dat klagen en zagen in het niets verdwijnt tegenover de tegenslagen die die mensen kenden. Aan alle deelnemers een dikke proficiat en bedankt dat jullie wilden vissen bij ons. Sommigen wilden al direct terugkeren om het Belgisch kampioenschap te betwisten op onze vijver. Misschien komt dat ooit wel.

In mijn voorwoordje wil ik ook nog eens onze sponsors bedanken. De sponsors zorgen er voor dat iedereen die prijs heeft één euro extra in zijn envelop krijgt. Onze bijzondere dank gaat hiervoor uit naar Hengelsport ’t Visserken uit Zedelgem, Bieren Verschaeve uit Snellegem en de Taxibond uit Oostende.

Hierna zullen we nog even kort de wedstrijduitslagen overlopen. Die kun je ook altijd raadplegen op de website of in de kantine.

 

2. Wedstrijdnieuws.

a. Algemeen

We hebben dit jaar besloten om het gebruik van de leefnetten te verbieden buiten de wedstrijden en dit met slechts één doel: de vis te beschermen. We willen aan de wedstrijdvissers toch nogmaals vragen slechts 15 grote vissen in één leefnet te bewaren. Vang je meer , gebruik dan een tweede leefnet. Gebruik ook ruime en voldoende grote leefnetten. De aanschaf van een groot en degelijk net is een éénmalige kost of investering die jaren later nog zijn geld opbrengt.

Ook het gebruik van rode maden stond tijdens de bestuursverga-

dering ter discussie. De paling zou rood kleuren. We willen het gebruik van gekleurde maden niet verbieden maar vragen de vissers toch het gebruik van dergelijke maden tot een minimum te beperken. De palingvissers zullen U dankbaar zijn hiervoor.

 

b. Wintercriterium

Het wintercriterium werd dit jaar even spannend als verleden jaar Het werd een nek aan nek race tussen Kurt Beernaert en Lamproye Benny. Beiden hadden zeven punten maar Kurt had meer wedstrijdpunten. Stefan Anseeuw werd derde met 11 punten. Proficiat aan de top drie.

 

c. Vaste stok

Na drie wedstrijden neemt Claeys Rudi de leiding met vier punten. Op de tweede plaats staat Philippe Martin met 7 punten gevolgd door Patrick Verplancke en Georges Vandenbroucke met 9 punten. Alles ligt nog open en je weet: “in een koude nacht…….”

 

d. Palingvissers

Ook de palingvissers hebben er al twee wedstrijden op zitten en hier is zelfs de koning 2011 al gekend. Wie anders dan Johan Van Gent. Proficiat Johan. Met grote suprematie (en een paar geleende aasvisjes) won hij het koningschap. Kurt  Meskens werd tweede.  Over het tussenklassement valt nog niet veel te zeggen Kevin Sabbe staat momenteel aan de leiding, gevolgd door Nulens Jan en Van Gent Johan.

 

e. Match

Ook hier zijn er nog maar twee wedstrijden gevist.

Kevin Sabbe staat dank zij een overwinning in de tweede wedstrijd aan de leiding. Hij wordt gevolgd door Beernaert Kurt en Holvoet Kevin.

We wijzen er nogmaals op dat er 15 meter uit de oever moet gevist worden. Reden: het vissen onder de top met bijv een bolognaise hengel van 7 of 8 meter is niet toegelaten. Er moet uitgeworpen worden met de hengel. Hopelijk is dit voor eens en altijd uitgeklaard.

 

f.. 50 plus – mindervaliden

 

Dit jaar is het mijn eerste jaar bij de 50 Plussers en dit als voorzitter. Het valt heel goed mee. Ik probeer mijn mannetje te staan tussen die “oude rakkers”. We zagen een aantal oudere vissers die jaren bij ons gevist hebben hoofdzakelijk wegens gezondheidsredenen vertrekken. Denken we maar aan Norbert Doom, Gilbert Vandenplassche , Marnix Moerman en zijn vrouwtje Annie. Bedankt om zo lang te willen meevissen met ons en het gaat jullie goed. Wist je dat de oudste visser 82 jaar is. Inderdaad Romain Blondeel vist zowel wedstrijden vaste stok als 50 plus mee. Ik hoop dat ik het ook zo lang zal volhouden. Alvast proficiat Romain. Terug naar het klassement nu. Dat Johny Swaenepoel graag wandelt en overal zijn antwoord op weet dat weet iedere 50 plussers en matchvisser. Maar hij kan ook een stukje vissen. Hij staat momenteel op kop van het tussenklassement 50 plus. Proficiat Johny.

 

g.Jeugd

 

Dit jaar geen wedstrijden voor de jeugd. Wel organiseren we in samenwerking met de jeugdcel van het VVHV een jeugdhengelsportdag. Die gaat door op 17 juli 2011 en begint om 10 uur. Wees erbij en steek iets nuttigs op. Gebrevetteerde monitoren zorgen voor de nodige uitleg, het bestuur van de Molenvissers zorgt voor de organisatie.

 

h. Dames

Dank zij onze milde sponsors, LATESTE Erik Containers en zeevisgroothandel MEERSMAN Joel kunnen we dit jaar terug onze dameswedstrijd inrichten. Bedankt Erik en Joel. Ik zou zeggen , dames meld U aan, een prachtige prijzentafel staat dit jaar terug te wachten. De wedstrijd gaat dit jaar door op zondag 10 juli  van 14 tot 18 uur.

i.  Karpervissers

Op verzoek van de karpervissers worden dit jaar naast de karpermarathon ook drie wedstrijden ingericht. Op de eerste waren er 8 deelnemers. In tegenstelling tot verleden jaar werd wel vis gevangen. De volgende karperwedstrijd vindt plaats op 2 Juli 2011.

j.Wijziging reglementen

 

Dit jaar weinig of geen wijzigingen in het reglement. Zoals reeds gezegd werd het gebruik van leefnetten buiten het wedstrijdgebeuren verboden. Voor de rest zijn de reglementen hetzelfde gebleven. Wat wel nieuw is voor dit jaar is een regeling omtrent de koningschappen. Ik haalde het al aan in de inleiding. We hebben inderdaad veel wedstrijdvissers en zijn gebonden aan onze 48 visplaatsen. Meer deelnemers kunnen we echt niet plaatsen. Daarom werd er door het bestuur beslist dat men moet aan de wedstrijden door het jaar hebben deelgenomen om te kunnen deelnemen aan een koningschap. Dit geldt voor de koningschappen 50 plus, vaste stok en match. Wie bijv twee wedstrijden vaste stok heeft gevist kan deelnemen aan het koningschap vaste stok. Wie nog aan geen enkele wedstrijd vaste stok deelnam kan ook niet deelnemen aan het koningschap vaste stok. Ik dacht dat dit een beloning is voor de leden die trouw aan de wedstrijden deelnemen.

 

3. Marathon 2011

Naar jaarlijkse gewoonte gaat de koppelmarathon dit jaar door op vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus 2011. De inschrijvingen vinden plaats op zondag 12 juni 2011 in de kantine. Dit jaar is er € 850 prijzengeld voorzien met dank aan de taxibond voor hun milde sponsoring (100 Euro extra) Aan het reglement van de marathon wordt normaal gezien niets gewijzigd.

Mogen we de deelnemers vragen te willen betalen bij inschrijving  ofwel door overschrijving op onze rekening. (775-5491577-40) met vermelding deelname marathon + je naam. Wie niet betaald heeft op 10/7/2011  wordt geschrapt van de deelnemerslijst.

Indien je het niet ziet zitten om 24 Hr op je viskist te zitten hopen we je in ieder geval te mogen begroeten om een ribbetje of een worst te komen eten. De dames kunnen bij ons terecht op zaternamiddag voor een kopje koffie met pannenkoek. Dit alles aan zeer democratische prijzen. Houd er rekening mee dat we dit jaar terug zullen werken met bonnetjes. We vragen U om het nodige kleingeld te willen meebrengen, altijd gemakkelijk.

 

4. Allerlei weetjes

-inschrijving avond feederwedstrijd vanaf 21/6/2011. Wees er op tijd bij. Slechts 30 deelnemers toegelaten.

-Ook wij ontsnappen niet aan de wet. Vanaf 1/7/2011 zal roken in de kantine NIET meer toegelaten zijn. Er zullen stickers aangebracht worden en de asbakken verdwijnen. Respecteer de beslissing van het bestuur en van de niet rokers.

.-Inlichtingen: Roels Ignace ((:0475/56.26.82) of op onze website www.molenvissers.be.