Vissen met de Jules ???

 

Toen ik drie jaar geleden mijn eerste stappen zette in de club van de molenvissers zag ik dat sommige vissers (oud en jong) visten met een grote dobber waaraan een groot lood ging.

Ik hoorde van de Jules en de match, feeder e.d. en ja sommigen visten ook nog met een vaste stok. Toen ik begon te vissen als kleine jongen in Lichtervelde visten wij nog met een bamboe stok met een eenvoudige lijntje. In 20 jaar was er blijkbaar veel veranderd en ik heb mij ondertussen bij George van het vissertje een “feeder” aangeschaft, maar die Jules was toch iets raars. Van “pette” Doom vernam ik dat het een interessant systeem is omdat de bijtende vis in feite zichzelf aan de haak trekt door het lood. Ik vroeg mij af vanwaar de naam toch kon komen “vissen met Jules”. Het lijkt erop dat dit systeem wijdverbreid is want de speciale dobbers kan je overal in het land kopen, maar het was pas toen ik eens vroeg aan mijn jaargenoot Johan Van Gent dat ik iets meer te weten kwam.

Johan vertelde mij dat hij het niet precies wist waar de naam vandaan kwam, maar “vissen met Jules” komt van een oude palingvisser die veel viste met dit systeem en vandaar de naam. Wie kon toch die Jules wezen ? Het is toch een hele eer om je naam te geven aan een systeem waar jong en oud mee vist. Na wat speurwerk kwam de volledig naam van de man naar boven, het bleek om Jules Mouton te gaan, woonachtig te Jabbeke en inmiddels 87 jaar oud. Ik ben de man gaan opzoeken in zijn huis en heb aandachtig geluisterd hoe het er vroeger aan toe ging. Jules komt van Bredene en zijn vader viste reeds met kruisnetten in de zee, en al de kinderen van Jules Mouton vissen of hebben het ooit gedaan. Jules maakte allerlei constructies met baleinen en wat wij nu verstaan onder vissen met Jules gelijkt nu slechts nog op het principe van toen, maar is nu veel beter geworden.  De  echte geheimen zal Jules meenemen in zijn graf, want zoals menig visser krijg je nooit het achterste van het tong te zien als het over de speciale kantjes van het vissen gaat. Het kan ook zijn dat Jules veel vergeten is, want als je bij de molenvissers reeds veteraan bent op je vijftigste, wat ben je dan als je 87 bent ? Jules zit nu vooral thuis te mijmeren over hoe het vroeger was en leest iedere dag de krant van voor naar achter. In ieder geval vond ik het de moeite om de man achter het systeem eens te ontmoeten. Het is goed dat de jeugd zijn geschiedenis kent, want wie het verleden kent is beter gewapend voor de toekomst.

 

Jan Vandeputte